Podnikatel chce chovat krevety na maso, shání peníze od sponzorů

8. září 2015 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

Makro - krevety - IMG_3060

Američan Mark Chavez, žijící již řadu let v Česku, chce na Rakovnicku založit farmu na chov krevet na maso. Informuje o tom středočeská mutace deníku Mladá fronta DNES s tím, že podnikatel zatím shání peníze,protože na státní dotaci ještě nedosáhl.

„Na ministerstvu mi sdělili, že dotace Evropské unie na akvakulturu směruje Česko především na podporu českého rybníkářství a rozvoj stávajících firem a technologií. Nemají zájem podporovat chov krevet,“ konstatoval Mark Chavez. Přesto věří v ekonomický úspěch svého záměru. „Zájem o konzumaci mořských plodů a ryb, včetně krevet, celosvětově roste ročně zhruba o pětinu. Dovoz krevet za pět let vzrostl v Česku o pětašedesát procent. Celkový potenciál trhu je asi 25 milionů korun ročně,“ říká podnikatel. Krevety, které lze teď v Česku koupit, jsou podle něj v drtivé většině mrazené a několik měsíců staré. „Naše farma by Čechům prodávala čerstvé krevety v biokvalitě a z ekologicky šetrného provozu. V kilogramu mrazených krevet kupují lidé až čtyřicet procent vody, z našeho provozu by tak získali za stejnou cenu, asi 1 000 korun za kilogram kvalitních krevet, o tato procenta masa navíc,“ argumentuje Chavez. Kontaktoval již řadu pražských špičkových hotelů a restaurací, zda by o čerstvé mořské korýše měly zájem, a přestože nemůže mít zatím v ruce žádný podepsaný kontrakt, dokud nebude farma v provozu, setkal se všude s kladnou odezvou.

Na funkční farmu v malém rozsahu, která vyprodukuje přibližně jednu tunu krevet za rok, potřebuje Chavez sehnat necelé 4 miliony korun. Fungující prototyp by pak mohl předvést potenciálním investorům a získat dalších 8 milionů korun na rozšíření provozu do velké budovy o rozloze 700 metrů čtverečních v zavidovské farmě. Investoři totiž žádají prvotní záruky, že je chov mořských korýšů životaschopný. Podnikatel tak shání startující finance přes internetový server určený právě na podporu nových podnikatelských projektů Kickstarter. Zatím má 75 tisíc.

Návratnost vkladu má být podle Chaveze už třetím rokem. „Investice v prvním roce činí čtyři miliony, tržby zhruba z tuny krevet pak 652 tisíc korun. První krevety lze přitom začít prodávat za šest měsíců,“ nastiňuje. Pokud se projekt osvědčí, chtěl by Mark Chavez rozšířit technologii chovu nejen v Česku, ale v celé střední Evropě. Například formou tzv. franšízingu.

A jak chovat krevety bez moře v srdci Evropy? „Je potřeba mít zdroj kvalitní podzemní vody, která se dosoluje speciální solí, a zdroj energie,“ říká Chavez. „V Zavidově je ve vodě mnoho minerálních látek, takže bude potřeba úprava,“ dodává. Voda v nádržích se také musí podle něj zahřívat na 30 stupňů Celsia.

Mláďata krevet chce přivézt z Floridy. Zkušenosti s chovem získával ve výzkumných střediscích a farmách v amerických státech Texas a Jižní Karolína. Fungující vnitřní krevetí farmy lze podle Chaveze najít také v Německu či ve Španělsku.

Získat povolení pro takový chov není v Česku jednoduché a trvá to řadu měsíců. Chavez bude žádat, až pokud bude mít dostatečný kapitál. „Potřebujete povolení na chov zvířat, dále povolení z veterinární správy, povolení na dovoz mláďat, na zpracování jídla a musíte prokázat, že žádná slaná voda se nedotkne země, což já mohu zaručit. Následuje řada dalších povolení od úřadů,“ uzavírá podnikatel.

Zdroj: regionální mutace Mladá fronta DNES – střední Čechy, foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství