Podle vědců se na růstu alergií podílí i čištění pitné vody

7. prosince 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Vodovody a kanalizace

Botanická v Praze - pítko image007

Nárůst alergií na potraviny může podle nové studie souviset s pesticidy a látkami používanými k čištění pitné vody. Uvedl to ve svém vysílání Český rozhlas na stanici Leonardo.

Alergie na potraviny se mohou projevovat celu řadou příznaků, od banální vyrážky po životu nebezpečný anafylaktický šok. Ve vyspělých zemích jich přibývá – podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí CDC se počet potravinových alergií mezi lety 1997 a 2007 zvýšil o celých 18 %. Mezi nejhojnější patří alergie na mléko, vajíčka, buráky, pšenici, ořechy, sóju, ryby a mořské korýše. Kromě potravinových alergií ve Spojených státech stoupá i počet takzvaných environmentálních alergií, kdy imunitní systém přehnaně reaguje na různé faktory prostředí, kupříkladu pyl nebo prach. Nová studie naznačuje, že tyto dva trendy mohou být spojené.

Vznik těchto alergií zřejmě souvisí s dichlorofenoly, které jsou součástí pesticidů a přípravků používaných k chlorování pitné vodovodní vody. Studie více než 2000 lidí naznačila, že vysoká hladina těchto látek v těle u některých lidí pravděpodobně zeslabuje toleranci vůči potravinám, což vede ke vzniku alergií.

Vědci pod vedením imunoložky Eliny Jerschowové využili dřívější studie US National Health and Nutrition Examination Survey z let 2005 a 2006, které se zúčastnilo víc než deset tisíc lidí, z nichž 2211 mělo v moči dichlorofenolové sloučeniny a bylo ochotných zúčastnit se dalšího výzkumu. Z těchto 2211 lidí mělo 411 lidí alergií na potraviny a 1016 trpělo některou environmentální alergií.

Tyto výsledky naznačují, že vysoká prevalence potravinových a environmentálních alergií je spojená právě s dichlorofenoly. Jako možné řešení se nabízí konzumovat místo vody z kohoutku vodu balenou. Podle vědců však nebude úspěšné. Ještě větší zdroje rizikových látek představuje například i konzumace ovoce a zeleniny ošetřované pesticidy.

Zdroj: www.rozhlas.cz, primární zdroj: American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI)

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Vodovody a kanalizace