Podle statistiky vzniká v ČR každý týden jeden minipivovar

25. ledna 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

pivo minipivovar - Žumberk - IMG_4092

V průběhu loňského roku vzniklo v naší zemi přes 50 nových minipivovarů a jejich počet tak přesáhl již tři stovky. Připomíná to v ekonomickém zpravodajství server iDNES.cz.

„Překvapilo nás to, sami jsme takový růst nečekali,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň, který statistiky sestavuje. Potenciál k růstu přitom ještě je, stále je řada velkých měst, kde je minipivovarů málo, nebo dokonce žádný. „Trh může klidně uživit i dvojnásobek současného počtu. Minipivovary si totiž mezi sebou vzájemně příliš nekonkurují, na rozdíl od průmyslových pivovarů,“ říká Tomáš Maier z České zemědělské univerzity, který se pivním byznysem dlouhodobě zabývá.

Boom minipivovarů ale naráží na nedostatek sládků. „Piva z mnoha minipivovarů kvalitou i chutí pokulhávají. Často to berou jako investici a zanedbávají kvalitu,“ říká profesionální degustátor, který si přál zůstat v anonymitě. Podle Šuráně se minipivovar stále vyplatí, investice se vrátí kolem šesti až sedmi let. To láká i řadu investorů, kteří si pořizují větší minipivovary než v minulosti. „Jde i o případy, kdy měli menší minipivovar, uspěli a chtějí ho zvětšit,“ dodal Šuráň. I přesto, že minipivovarů přibývá a zároveň se zvětšují, uvaří se v nich jen něco málo přes procento celého českého ročního výstavu.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz, ilustrační foto Naše voda

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony