Podle ministra Bendla má maso kaprů téměř kvalitu biopotravin

6. září 2012 | Rubrika: Rybářství a rybníkářství , Statistiky a kauzy

Bendl  DSCN3386_A

Tuzemský projekt odchovu kaprů se zvýšeným obsahem omega tři nenasycených mastných kyselin v mase je podle ministra zemědělství Petra Bendla jednou z cest, jak zvyšovat kvalitu sladkovodních ryb v ČR. Bendl to uvedl v rámci konference AQUA 2012.

Ta proběhla ve dnech 1. až 5. září 2012 v Kongresovém centru v Praze. Ministr se přitom zúčastnil diskuse u kulatého stolu s odborníky na téma „Kvalita rybího masa“. Kulatého stolu se zúčastnili zástupci profesních sdružení a odborníci z výzkumných pracovišť a univerzit z celého světa.

„Kapr je v současné době chován v rybnících na přirozené potravě a přikrmován obilninami nebo luštěninami. Má téměř parametry biopotraviny, přestože jako biopotravina není certifikován,“ uvedl ministr. Připomněl také, že zmiňovaný projekt na zvýšení obsahu omega tři mastných kyselin v mase kaprů je spolufinancován z Evropského rybářského fondu.

Sama EU je podle statistik významným producentem sladkovodních ryb, ročně jich vyprodukuje 290 tisíc tun, z toho kapra asi 70 tisíc tun. Při reformě Společné rybářské politiky se chce Unie zaměřit právě na zvyšování produkce sladkovodních ryb. Ministr Bendl hovořil s odborníky o aktuálních tématech, zejména o kvalitě rybího masa a jeho prospěšnosti pro lidské zdraví, o způsobech, jak lze zlepšit rybí maso pro konzumenty a o hygienických standardech masa sladkovodních ryb.

Spotřeba ryb v Evropské unii činí pouze 11 kg na obyvatele, v řadě členských států je ještě nižší, například každý obyvatel České republiky sní ročně přibližně 6 kilogramů ryb. Zlepšení kvality rybního masa je jednou z cest, jak jeho spotřebu zvýšit.

Naše voda

 

Související rubriky: Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy