Počasí zkazí jen část úrody vína

16. října 2014 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

víno - hrozen - IMG_5550

Extrémní rozmach šedé hniloby, který poškodil letošní úrodu vína při deštivém počasí konce srpna a začátku září, se projeví jen lokálně a u některých odrůd – především těch, co se sbírají „uprostřed“. Informuje o tom hradecká mutace deniku.cz.

Podle prezidenta Svazu vinařů ČR (SVČR) Tibora Nyitraye totiž návrat babího léta některé vinice „opravil“ a u později sbíraných hroznů dokonce vinaři čekají velmi dobrou úroveň. „Bude to velice pestrý ročník, budou vína skvělá a pak standardní,“ odhaduje Tibor Nyitray. „Hlášení, která od vinařů chodí, jsou velký mix. Některé vinohrady byly velmi postiženy hnilobou, jiné skoro vůbec,“ dodává Nyitray. První seznámení s letošní úrodou bude tradičně při Svatomartinském víně, jehož první láhve otevřou lidé 11. listopadu. Tím, že na Svatomartinská vína se používají rané odrůdy, nemusejí mít zákazníci obavy.

„Myslím, že situace nebude mít zásadní vliv na množství ani na kvalitu. Rané odrůdy byly v době sběru poměrně vyzrálé. Problém s počasím se týkal hlavně hroznů, které by ještě měly zůstávat na keřích,“ vysvětluje Tibor Nyitray. I letos proto svaz očekává, že se na trh dostane kolem dvou milionů Svatomartinských vín. Co se letos příliš měnit nebude, je cena. „Matematicky by při nižším výnosu měla cena o něco vzrůst, co ale dovolí trh, to nevíme,“ říká s odkazem na silné konkurenční prostředí předseda SVČR.

Horší úroda trápí celou Evropu a zatím se o několik desítek centů zvýšila cena u velkoobjemových vín. Dvanáct zemí Evropy, jako jsou Itálie, Španělsko, ale také Česko, už oficiálně požádalo EU, aby mohly zvýšit normu na doslazování moštu pro nepřívlastková vína. Místo standardně povolených tří kilogramů cukru či zhuštěného moštu na sto litrů by vinaři v EU chtěli přidat až čtyři kilogramy.

Zdroj: Hradecký deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka