Počasí může červeným vínům dát měsíc navíc

12. března 2014 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

víno a znak - IMG_2163

Moravští vinaři se obávají návratu mrazů, které by spálily letošní úrodu. Píší o tom Lidové noviny s poznámkou, že meteorologové ohlásili na víkend sněžení.

Tuzemští vinaři hrají kvůli počasí nechtěný vabank. A s nimi i milovníci vína: buď jim letošní ročník přinese výborné nápoje –, nebo také mimořádně malou úrodu. Od konce ledna byly v Česku všechny dny teplotně nadprůměrné. „Takový nástup měl rok 2003. Příroda je posunutá o více než měsíc,“ potvrzuje hlavní someliér Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz.

Má to své výhody i nevýhody. „Mrazivých dnů, které by nám trochu pomohly se škůdci a chorobami, bylo méně, ale s tím si případně poradíme,“ popsal LN Jindřich Kadrnka, hlavní vinohradník Vinařství Volařík. Hlavní obava je jediná – aby dosud chybějící mrazy neuhodily v nečekaně tvrdé podobě za několik týdnů. „Zatím netypické počasí neznamená pro víno žádnou katastrofu, ale bude záležet na dalších týdnech,“ uvedl pro LN také Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec, které loni patřilo mezi nejoceňovanější vinařské firmy.

Jako strašák stále visí mráz z května 2012 Vinaři nemají ani tak obavu o mimořádný nedostatek vláhy, který letošní mírná zima s malým množstvím sněhu nese. Strach se týká právě mrazů. Jakmile se totiž na vinné révě objeví pupeny a první lístky, mohou je nízké teploty spálit a z úrody nebude nic. To předloni zažily desítky vinařů kvůli jedinému dny – 18. květnu. A neexistuje proti tomu obrana například v jiném způsobu řezu révy, kdy by nechávali některé části „do zálohy“.

„Co se týče mrazíků, ty když přijdou, tak je úplně jedno, kolik tažňů navíc tam bude. Pokud to bude mít zmrznout, tak to zmrzne,“ krčí rameny Kadrnka.  Pokud ale mráz nepřijde, bude brzké jaro dobrá zpráva zejména pro znalce červeného vína. Hrozny by na zrání měly delší dobu. A to může ovlivnit jejich kvalitu. „Samozřejmě se vše bude odvíjet ještě od toho, jak sucho bude v době zrání, ale ten měsíc času navíc může být pro kvalitu červených vín mimořádně významný,“ dodal Babisz.

Právě červená vína v tuzemsku rostou na třetině vinic, ale zůstávají většinou těmi více upozaďovanými. „Často slyším názor, že z tuzemska bílé, ale červené si koupí raději z Francie, že lépe uzrálo,“ přiznává Pavla Večeřová, obsluhující v jedné z brněnských vinoték.

Meteorologové varují: Na několik dnů se vrátí zima To, jak vinařský vabank dopadne, zatím neumějí zodpovědět ani meteorologové. Ti oznámili, že v sobotu nad Česko dorazí studená fronta, teplota spadne o přibližně deset stupňů a bude také sněžit. Sníh by ale měl odtávat. Příští týden se má počasí vrátit k březnovému průměru. Ten ale zřejmě nedožene hlavně dlouhodobý deficit vláhy.

Zdroj: Lidové noviny, ilustrační foto naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka