Platýs, tuňák a mořský ďas podle receptů šefkuchařů rybích restaurací Nordsee

Aktualizováno 30. června 2015 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

hali

Léto je obdobím platýse, tuňáka a mořského ďasa. Právě v tuto roční dobu totiž vrcholí jejich sezona a maso těchto ryb tak dosahuje nejlepší chuti a nejvyšší kvality.

Pokud tak v létě chcete oslnit svými kuchařskými schopnostmi, volte právě tyto ryby. Při jejich výběru však v obchodě pozorně hlídejte, jestli je ryba čerstvá. „Indikátorů kvality je několik. Pokud je například maso tuňáka tmavě červené, neberte ho. Kvalitní a čerstvý tuňák se pozná tak, že má světle červenou barvu. Stejně tak maso platýse a mořského ďasa má být co nejsvětlejší, ideálně bílé,” radí Marek Sedlák z rybí restaurace Nordsee.

Filety z platýsa ala Cordon Bleu (doba přípravy zhruba 35 minut)

Ingredience (4 osoby):

8 filet z platýsa

1 balení strouhanky na ryby

4 plátky sýra

4 plátky vařené šunky

2 limetky

1 polévkové lžíce mouky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Sůl

Mletý pepř

600 g malých brambor

1 vejce

1 šalotka

Rozmarýn

Postup:

Brambory ještě ve slupce předvařte a nechte je vychladnout. Oloupejte je a usmažte na 1 lžíci olivového oleje dozlatova. Oloupejte šalotku, nakrájejte ji na malé kousky a smažte s bramborami, dokud nezhnědne. Brambory okořeňte trochou soli a pepře a přidejte umytý, najemno nasekaný rozmarýn. Filety platýsa vysušte papírovým ubrouskem. Vložte plátek sýra a šunky mezi dva filety a okořeňte troškou soli a pepře. Plněné filety vyválejte v mouce, rozmíchaném vejci a nakonec v rybí strouhance. Smažte opatrně na zbytku olivového oleje na středním stupni ohřevu. Hotové filety poklaďte na talíř a ozdobte čtvrtkami limetky. Servírujte se smaženými bramborami a přílohou, například hlávkovým salátem.

Tuňák s rajčatovou salsou

Ingredience (4 osoby):

800g filet z tuňáka

80g šalotky

200g rajčat

40g sezamových semen

1 malá chilli paprika

2 limetky

50 ml sójové omáčky

3 polévkové lžíce olivového oleje

Mořská sůl

Mletý pepř

Postup:

Zeleninu omyjte a šalotky oloupejte. Rajčata předvařte ve vroucí vodě, oloupejte, vyřízněte jádro a pokrájejte na kostky. Chilli papriku rozkrojte podélně a odstraňte semena. Chilli papriku a šalotky najemno pokrájejte na kostky a přidejte k rajčatům. Na sucho opražte v pánvi sezamová semínka a nechte vychladnout. Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji spolu se sójovou omáčkou, dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje a opraženým sezamem do rajčatové směsi. Dle chuti přidejte do salsy sůl a trochu pepře. Filety z tuňáka okořeňte troškou soli a větším množstvím mletého pepře. Potřete grilovací mřížku olejem a filety grilujte zhruba 5 minut.

Tip: Servírujte s křupavou bagetou.

 

Filety z mořského ďasa s parmskou šunkou (dobra přípravy zhruba 25 minut)

Ingredience (4 osoby):

600 g čerstvých filet z mořského ďasa

6 plátků parmské šunky

1 polévková lžíce oleje

1 balení koření na smažené ryby

1 balení těstovin

Sůl

1 sklenka koprovo-limetkové omáčky

Postup:

Pokrájejte filety z mořského ďasa na přibližně čtyřcentimetrové kusy. Okořeňte trochou koření na smažené ryby. Plátky parmské šunky podélně rozkrojte na dva kousky a každým kouskem omotejte jeden kus filety. Na pánvi rozehřejte olivový olej a šunkou omotané filety krátce osmahněte. Pánev poté dejte do trouby a pečte na 80 °C ještě asi 8 minut. Mezitím uvařte těstoviny ve slané vodě dle instrukcí na obale. Rozehřejte koprovo-limetkovou omáčku, ale dejte dobrý pozor, aby nezačala vařit. Těstoviny uvařené al dente nechte okapat a naservírujte na velký talíř. Kousky mořského ďasa naaranžujte na těstoviny. Podávejte s koprovo-limetkovou omáčkou.

O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality.

Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

Naše voda, ilustrační foto: wikimedia commons, Jlikes2Fish

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství