Pivovarníci udělali ministra Bedla patronem českého piva a udělili ceny F. O. Poupěte

20. dubna 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

Stanislav Bernard

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) vyhlásil ministra zemědělství Petra Bendla Patronem českého piva a poprvé udělil Ceny českého sládka Františka Ondřeje Poupěte za přínos pivovarství, sladařství a návazných odvětví. Informoval o tom výkonný ředitel Svazu Jan Veselý.

Stalo se tak ve čtvrtek 19. dubna v pražské hotelu Ambasador, čímž byla zahájena nová tradice, která by se měla stát součástí pivovarského kalendáře a současně každoročně symbolicky zahájit pivovarskou sezonu.

V letošním roce Cenu F. O. Poupěte obdržel Stanislav Bernard za to, že v 90. letech minulého století prosadil diferencované daně pro malé pivovary, což umožnilo přežít dalším desítkám menších výrobců piva. Dalším vyznamenaným je Pavel Gregorič,  za záchranu a obnovení pivovaru Rakovník a Jan Mikš, který cenu obdržel za to, že se úspěšně zasadil o obnovu pivovaru v Rychnově nad Kněžnou.

„Pivo je o umu sládků a všech kolem, kteří se na jeho výrobě podílejí. Zemědělské plodiny jako sladovnický ječmen a chmel patří nedělitelně do resortu zemědělství. Kdo jiný by proto měl být patronem českého piva než ministr zemědělství,“ uvedl předseda ČSPS František Šámal. „Současně nově ustavenou Cenou F.O. Poupěte splácíme dluh těm, kteří se nejen zapsali do historie našich oborů, ale v současnosti stále přispívají významným ekonomickým a podnikatelským činem k věhlasu našeho piva. Uvědomujeme si, že jejich práci a obecněji přínos musíme připomínat více než doposud, a proto jsme nově ustanovili tuto cenu,“ doplnil Šámal.

Nově zřízené ocenění zahrnuje i původní Výroční cenu F. O. Poupěte za počin v oblasti vědy, výzkumu atd. Ocenění může být uděleno i více subjektům. Vyhlašovatelem je ČSPS, který akci zaštiťuje a organizuje ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR. Cenu bude každoročně předávat ministr zemědělství, patron českého piva, spolu s předsedou ČSPS. Návrhy na ocenění může předložit člen i nečlen ČSPS. Držitelem ocenění se může stát též subjekt mimo ČSPS a sektor pivovarství, sladařství a návazná odvětví. Oceněná osobnost nebo kolektiv obdrží umělecký předmět z dílny novoborských sklářů. Cena není spojená s finanční odměnou.

František Ondřej Poupě (1753–1805 byl legendární sládek nazývaný „velmistr“. Sládkovskému řemeslu se vyučil v Třebíči a působil mj. v pivovarech ve Štěkni u Písku, v Tachově, v hraběcím pivovaru v Hořovicích nebo byl sládkem knížecího schwarzenberského pivovaru v Jinonicích. Od roku 1794 působil v Praze. Poupě doporučil a zavedl reformy, které zlepšily výrobu a kvalitu piv, např.zlepšil ekonomiku vyhřívání varných pánví, zlepšil také kontrolu teploty kvašení piva teploměrem atd. Své poznatky publikoval a v roce 1804 byl Vlastenecko-hospodářskou společností v Království českém jmenován jejím dopisujícím členem. Na sklonku 18. století založil v Brně první pivovarskou školu na světě, čímž o 100 let předběhl obdobné snahy v jiných zemích.

Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách