Pivo Šumavský fořt se vrací na Březník

20. listopadu 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

výběr piva pro Šumavu

Za zhruba stovky návrhů pro název „piva pro Šumavu“ vyhrál název Šumavský fořt. Informoval o tom dnes mluvčí Správy NP Šumava Pavel Pechoušek s tím, že uvedené pivo se začne čepovat zhruba od poloviny prosince v nově zrekonstruované restauraci na Březníku u Modravy.

Diskuse nad jménem piva pro Šumavu byla podle Pechouška dlouhá a bouřlivá. Lidé posílali emaily i dopisy. Sešla se zhruba stovka návrhů – mezi nejčastěji navrhované názvy patřil Tetřev, Kořán, Revírník, Šumavský ležák, Šumavák, Hasil nebo Kilián. Autorem vítězného návrhu je David Havlena ze Všerub ze severního Plzeňska a od Správy Národního parku Šumava dostává originální mikinu s logem Národního parku Šumava, která je vedle plyšáků momentálně nejprodávanějším zbožím na eshopu Správy NP a CHKO Šumava (http://eshop.npsumava.cz/katalog/plysaci/)

„Nové jméno odkazuje na jedno z nejdůležitějších povolání důležitých pro život na Šumavě, tedy na šumavské lesníky. Ti se již stovky let starají o šumavské lesy a samozřejmě jim chutná i pivo. Název toho nového pro ně bude i určitá forma poděkování,“ uvádí Pechoušek. „Pivo bude zatím jen v točené podobě na Březníku. Podle zájmu samotných milovníků piva posléze zvážíme i lahvovou podobu, nejspíše v dárkovém balení. Za tím účelem už jsme zahájili přípravu grafiky etikety, kde se chceme inspirovat podobou našeho konkrétního vousatého fořta,“ prozrazuje Tomáš Fait, náměstek pro vztahy s veřejností Správy NP a CHKO Šumava.

Hospůdka v legendární Březnické hájovně, která stojí na jednom z nejhezčích míst na Šumavě a velmi poeticky o ní píše i Karel Klostermann ve svém románu „Ze světa lesních samot“ se pro veřejnost otevře před Vánoci tohoto roku. Březnická restaurace se stane vlajkovou lodí pro nový projekt tzv. PARK RESTAURANTŮ Správy NP a CHKO Šumava. Její vedení se rozhodlo zrekonstruovat i další nepoužívané nebo neefektivně využité budovy na Šumavě, kde otevře nové restaurace, které bude sama provozovat pod hlavičkou Národního parku Šumava a vytvoří tím zcela nový šumavský tahák – řetězec PARK RESTAURANT.

„Přes dvacet let má Správa NP a CHKO Šumava ve zřizovací listině hostinskou činnost, kterou ale nikdy nevyužila. Jsme významným hráčem v regionu a partnerem pro místní lidi, podnikatele i návštěvníky. Přicházíme s konceptem restaurací PARK RESTAURANT, který zapadá do celkového konceptu moderního národního parku, který má na 15000 hektarech největší plochu divoké přírody v Evropě, přitom je vstřícný a přátelský k návštěvníkům. Řídíme se heslem  – Žijeme s přírodou a příroda s námi,“ popisuje nový projekt Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Cílem PARK RESTAURANTU je kvalitní, přitom přírodě blízký standard pro stravování návštěvníků národního parku Šumava. „Chceme podpořit výrobce regionálních produktů, podnikatele, aby došlo k vytvoření nových pracovních příležitostí. Restaurace mají konkrétní vizuální styl a budou výkladní skříní národního parku. Obsluha bude sloužit také jako informační služba pro návštěvníky. Vize je v příštích třech letech mít takových zařízení na území NP Šumava 5 možná 6,“ doplňuje ředitel Mánek.

Šumavský fořt se bude chuťově nejvíce podobat jedenáctce z Měšťanského pivovaru Dudák ve Strakonicích. A při říjnové degustaci si ji vybrali samotní šumavští lesníci.

„Lesníci si vybrali ležák, který svou lehkostí všichni uvítají především v letních měsících. Výrazná hořkost žateckých chmelů dodá konzumaci skutečný gurmánský zážitek. Dále ale musíme ladit charakter hořkosti, plnost piva a celkový subjektivní dojem pitelnosti vítězného piva, aby dělalo čest svému názvu – Šumavský fořt,“ popisuje Dagmar Vlková, sládek z pivovaru Dudák ve Strakonicích.

Naše voda, foto Správa NP Šumava

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony