Pí voda nemá oproti kohoutkové navíc žádné prokazatelné zdravotní účinky

6. ledna 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

voda-v-PET-lahvi

Poukazování na zdravotně příznivé účinky takzvané „pí vody“ je klamáním spotřebitele. V rozhovoru pro portál Naše voda to řekl ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jindřich Pokora.

„Pí voda nevykazuje žádné fyzikální ani chemické vlastnosti rozdílné oproti pitné vodě, jde jen o jiný způsob výroby,“ zdůraznil Pokora. Proto nesmí být podle jeho slov s pí vodou spojována žádná zdravotní tvrzení. „Nám nevadí prodej pí vody jako takové, ale nesmí tam být tvrzení, že jde o vodu s léčivými účinky,“ konstatoval představitel SZPI.

Stejně jako řada dalších potravin či nápojů je také pí voda předmětem kontrol SZPI, podle Pokory ale byla neodůvodněná tvrzení na obalech pí vody v ČR problémem zejména před čtyřmi či pěti roky. V současné době – tedy podle výsledků kontrol za loňský rok, bylo již označování pí vody „celkem v pořádku“. „Stále to ale kontrolujeme, protože občas se nějaké problémy vyskytnou,“ podotýká Pokora.

Na rozdíl od jiných druhů potravin jsou zavádějící zdravotní tvrzení v souvislosti s pí vodou ryze tuzemským problémem. „Osobně nevím o žádném zahraničním dovozci,“ řekl ředitel SZPI.

Pí-voda se začala v Evropě rozšiřovat od počátku 90. let, jde o běžnou vodu z kohoutku, u které byla prostřednictvím různých zařízení na úpravu vody pozměněna fyzikální struktura. Distributoři těchto zařízení přisuzují této vodě celou řadu dalších vlastností (například, že je totožná s plodovou vodou, zvyšuje energetický přenos kosmické a zemské energie přes lidský organismus, úpravou na pí-vodu se voda harmonizuje, tedy se odstraňují informace vodou přenášené atd.). Z hlediska právních předpisů se však jedná pouze o pitnou vodu s obchodním názvem pí-voda. V ČR se dosud prodává přímo u výrobců v PET lahvích pro jednotlivce nebo v barelech jako občerstvení do firem. Stejně jako jakákoliv jiná potravina ani pí-voda v současné době nesmí v obchodních sděleních, reklamě nebo na etiketě uvádět informace naznačující její léčebné a preventivní účinky. Až na pár výjimek jsou dosud zakázaná i tvrzení vyvolávající ve spotřebitelích dojem, že konzumací dané potraviny se snižuje riziko onemocnění určitou chorobou.  Právě na tato tvrzení a informace vztahující se k pí-vodě zaměřuje svou pozornost SZPI.

Petr Havel

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách