Pár rad před nákupem kapra

Aktualizováno 17. prosince 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Rybářství a rybníkářství

kade

Na co si dávat pozor při koupi kapra? Rady sdělil portálu Naše voda Jindřich Groulík z Rybářství Litomyšl.  

Při výběru kapra byste si na prvním místě měli všímat místa prodeje. Pokud je v kádi hlava na hlavě, běžte raději dál. Kapři by se také neměli dusit bez přívodu čerstvé vody. Hygienické požadavky se týkají i prodejců. Pokud nabízejí zabíjení kaprů, měli by pracovní desku udržovat čistou a zajistit odtok vody do kanalizace, povinností jsou pro ně holínky, rukavice a gumová zástěra. Samozřejmostí je zdravotní průkaz.

Lesklý dvoukilový šampion

Důležité je koupit rybu zdravou a čerstvou. Nejlepším indikátorem toho jsou oči, žábra a vrstva slizu. Pokud má ryba oči jasné, žábra světle narůžovělá a leskne se, je zdravá a čerstvá. Pozor však na ty s matnýma očima, červenými či šedými žábrami a celé obalené v matném bílém hlenu. Že bylo s rybou špatně zacházeno, poznáte i podle potrhaných ploutví. Samozřejmě se pak vyhněte leklým kaprům, kteří plavou břichem vzhůru.

Největší oblibě se většinou těší kapři okolo třech kilo. Menší totiž mívají spoustu malých kostí.

Před zabitím omráčit, do řeky nepouštět

Pokud prodejci nabízejí zabíjení kaprů, měli by to dělat rychle a šetrně po omráčení kapra paličkou. Kapra by neměli brát za skřele, ohrožovat mu oči či ho dokonce odšupinovávat zaživa. Státní veterinární správa doporučuje nechat si kapra zabít na místě a nestresovat ho dlouhou přepravou či pobytem ve vaně bez přísunu čerstvé vody.

Zdroj: Rybářství Litomyšl

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka