Ode dneška dodává Gambrinus do svých hospod pivo z letošního chmele

25. září 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

Gambrinus chmelobraní - říjen 2017

Na začátku října zmizí z hospod klasické varianty piva Gambrinus. Jak totiž informoval sládek pivovaru Pavel Zítek, pivovar začal zavážet do svých 5 tisíc hospod pivo nachmelené čerstvým chmelem z letošní sklizně.

Všichni sládci pivovaru se tímto způsobem rozhodli oslavit novou úrodu chmele a pozvat k této příležitosti do hospod všechny české pilaře. Proto letos uvařili z čerstvého chmele úplně všechna čepovaná piva. Gambrinus Nepasterizovaná 10, 12 i Nefiltrovaný ležák z letošního chmelobraní nahradí už brzy – zhruba na měsíc – na čepu klasické varianty. „Uvařit piva z čerstvého chmele můžeme jen jednou za rok, a to okamžitě po sklizni. A už jsme nechtěli dělat jen jednu mimořádnou várku. Čerstvý český chmel v pivu by měl mít možnost ochutnat opravdu každý. V hospodách proto budou v říjnu jen naše piva nachmelená čerstvým chmelem z letošní úrody,“ konstatoval Zítek. Pivo z čerstvého chmele začne pivovar do hospod zavážet 25. září.

Pivovar Gambrinus tím letos zahajuje novou tradici. Každoročně chce dát všem českým pivařům možnost oslavit jedinečný český chmel. Za touto snahou však stojí poměrně velké úsilí. Nachmelit všechna piva byl totiž závod s časem. „Uvařit pivo pro tolik hospod a lidí znamenalo opakovaný převoz čerstvě načesaných šištic přímo do pivovaru, kde jsme je bezodkladně přidávali do varu. Šlo takřka o minuty. Aby si čerstvý chmel uchoval veškeré aromatické i chuťové vlastnosti, musí se použít okamžitě, rychle totiž uvadá. Bylo to malé dobrodružství vše stihnout. Ale povedlo se to na jedničku,“ říká Zítek s tím, že by rád jménem sládků pivovaru všechny srdečně pozval do hospod, aby přišli ochutnat. „Gambrinus z letošního chmelobraní jsme uvařili tak, aby si piva zachovala svou typickou vyváženou chuť. Čerstvý chmel jim pak dodal jemné aroma po chmelových šišticích odrůdy Sládek,“ popisuje Zítek pivo Gambrinus uvařené na oslavu letošní sklizně.

Naše voda, foto: Pivovar Gambrinus

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony