Odborníci: Převařování vody v PET lahvích mnohé mikrorganismy nezabije

2. února 2012 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Projekt SODIS – Dezinfekce vody sluncem, který má v rozvojovém světě zvýšit kvalitu tamní vody a mimo jiné jí zbavit nežádoucích mikroorganismů, není radno zkoušet v podmínkách ČR. Ve vodě „převařené sluncem“ totiž i tak přežívá velké množství potenciálně nebezpečných organismů.

Portálu Naše voda to potvrdila mimo jiné Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. „Řada mikroorganismů vydrží teploty i přes 100 stupňů  Celsia a navíc lze těžko předpokládat, že by se prostřednictvím ohřevu sluncem mohlo této teploty dosáhnout,“ podotýká Dostálová. Podle ní nezabije veškeré mikroorganismy ani například pasterace mléka při teplotách kolem 90 stupňů. Připouští však, že většinu nejvíce nebezpečných bakterií, jako jsou například salmonely, dokáží zlikvidovat teploty kolem 70 stupňů Celsia.

Obdobný názor má i prezident Komory veterinárních lékařů ČR Ondřej Rychlík. Podle jeho slov nedokáží teploty do 100 stupňů zabít jakékoli mikroorganismy, které mají odolnou buněčnou stěnu včetně vajíček celé řady parazitů. Uvedenou teplotu tak přežívají prakticky všechny spory či koky. „Je ale skutečností, že viry dokáže zabít ultrafialové záření,“ připouští také Rychlík.

Každopádně, před převařováním vody v PET lahvích tak, jak jej uplatňuje projekt SODIS, odborníci jednoznačně varují. V podmínkách ČR, kde je navíc intenzita slunce oproti například rovníkové Africe výrazně nižší, tak převařování vody v PET lahvích na slunci nezkoušejte.

Petr Havel

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách