Od koho se lidé naučili pít alkohol?

Aktualizováno 23. prosince 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

outlon-vahavy-profimedia-abc

Člověk není jediným ani prvním tvorem, který rád a pravidelně konzumuje alkohol. Jak totiž připomíná článek v časopisu ABC, dávno před lidmi alkoholu holdovaly malé opičky.

Alkohol není vynálezem člověka – v přírodě se v podobě kvasícího ovoce či různých sladkých šťáv vyskytuje běžně. A spousta zvířat tyto kvasící šťávy záměrně vyhledává. Mezi ně patří například hmyz, sloni, plchové, klokani a také šimpanzi a gorily. Trávení alkoholu umožňuje lidoopům mutace genu, který řídí vznik enzymu štěpícího alkohol. Zmutovaný gen urychluje jeho rozklad až 40krát. My lidé jej máme společný s šimpanzi a gorilami. Vědci proto předpokládali, že k mutaci došlo u jejich společných předků – hominidů, kteří před 5 až 20 miliony lety sbírali na zem spadané kvasící ovoce. Nyní však zjistili, že obliba alkoholu sahá do mnohem vzdálenější minulosti. „Popíjení“ totiž prokázali i u dvou nočních poloopic.

Opičí pijáci

Jednou ze dvou „poloopičích alkoholiků“ je ksukol ocasatý (Daubentonia madagascariensis), který se vyskytuje jenom na Madagaskaru. Druhým pak outloň váhavý (Nycticebus coucang) z Indonésie. Už jen to, jak vzdálené jsou od sebe oblasti, v nichž žijí, napovídá, že se jejich obliba alkoholu vyvinula nezávisle na sobě. Poloopice se od vývojové linie vedoucí k vyšším primátům oddělily před více než 60 miliony lety. Vědci proto usoudili, že ke zmíněné mutaci muselo dojít ještě předtím.

Palmový nektar

Outloň váhavý byl už v minulosti pozorován, jak si v přírodě pochutnává na zkvašeném nektaru palmy Eugeissona tristis. Ačkoli nektar obsahuje až 3,8 % alkoholu, tvoří přes 40 % potravy outloňů. U ksukolů si vědci jejich schopností trávit alkohol zpočátku nebyli jistí. V období dešťů tvoří až 20 % jejich potravy šťáva z květů palmy poutníků (Ravenala madagascariensis. Vědci ale neměli možnost určit její obsah alkoholu. A tak připravili experiment, který měl ukázat, jak moc zkvašený nápoj ksukoly láká. A stejným pokusům pro jistotu podrobili i outloně.

Kruhový drink bar

Oběma poloopičkám připravili kulatý stolek, do něhož zapustili řádku nádob. Naplnili je nealkoholickými nápoji a „nektarem“ s různou koncentrací alkoholu. Oba druhy svou volbou vědce překvapily – nejenže poznaly, které nádobky alkohol obsahují a které ne, ale zcela neomylně a opakovaně volily roztok, v němž byla koncentrace alkoholu nejvyšší. Ksukolové se dokonce projevili jako vyslovení notorici. Zkvašený nápoj hledali i v nádobkách, které již vyprázdnili, a zjevně se dožadovali přídavku.

Opička se neopije

Polopičky se neopíjejí – alkohol jejich chování nijak nemění. Outloni a ksukolové přitom vesele popíjejí noc co noc. Důvody jsou zřejmě dva: Alkohol se v přírodě vyskytuje jen ve velmi malých koncentracích. A díky genové mutaci jej trávicí enzymy poloopic téměř okamžitě rozštěpí na jednoduché cukry, které slouží jako zdroj energie.

Zdroj: ABC, foto (Outloni popíjejí každou noc, přesto se neopijí) Profimedia.cz

 

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách