Nové výzkumy degradují pozitiva konzumace ryb. Jíst bychom je ale měli dál

28. dubna 2012 | Rubrika: Komentář týdne , Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Je pouze otázkou času, kdy tuzemská média objeví výsledky výzkumu amerických lékařů, kteří opakovaně prokázali, že omega tři mastné kyseliny nesnižují riziko infarktu, což bylo dosud považováno na naprosto jasnou věc.

Symbolem potravin, které omega tři nenasycené mastné kyseliny, konkrétně eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA) obsahují, jsou přitom produkty moře a zejména ryby, dokonce v menší míře i ty sladkovodní. Samotní naši výzkumníci věnovali dokonce několik let práce, aby podíl těchto kyselin v tuzemských sladkovodních rybách, konkrétně u kaprů, zvýšili, a přispěli tak k argumentům k potřebě zvýšit také jejich konzumaci v české populaci. Teď, zdá se, tento argument padá.

To ale neznamená, že bychom se konzumace ryb měli vzdát, a že bychom neměli i nadále jíst ryb více, než činíme v současné době, kdy je ČR v konzumaci těchto produktů fakticky poslední na světě. Rybí maso má celou řadu dalších pozitiv, z nichž některé jistě ještě ani nebyly objevené, jiné se naopak časem mohou zpochybnit. To ale nevadí, neboť fakticky nejde o ryby jako takové, ale o základní princip jíst pestrou a vyváženou stravu obsahující všechny základní složky potravin a tedy i všechny druhy mas, včetně rybího.

Výsledky výzkumů by vlastně měly naše rybáře potěšit. Sladkovodní ryby totiž uvedené kyseliny obsahují ve výrazně menším množství oproti mořským produktům, a tato skutečnost tak představovala pro sladokovodní produkci dosud značný handicap. Minimálně nutriční. Nyní je zřejmé, že tato výhoda pro mořské produkty neplatí a může se tak posílit konzumace a odbyt našich ryb na úkor těch mořských.

Zásadní problém ale budou výsledky výzkumů představovat pro farmaceutický průmysl a veškeré doplňky na bázi rybího tuku, v nichž se točí miliardový byznys. Lidé konzumující některý z četných a ne zrovna levných doplňků tohoto typu pravidelně, ba na doporučení lékařů, vydali zřejmě tisíce a možná desetitisíce korun zbytečně.

Nacházíme se v období šetření. Jednou z možností je omezit nákup takového zboží, které na základě nejnovějších výzkumů v rozporu se zavedenou „pravdou“nepomáhá. A místo dražších mořských ryb konzumovat více o něco levnějších ryb sladkovodních, tedy našich.

Petr Havel

Související rubriky: Komentář týdne, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka