Nové uzávěry u Božkova Tuzemského znemožňují dolévání do originálních lahví

9. června 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

BT_nálevník

Společnost Stock Plzeň přichází s řešením, které výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti českého trhu s lihovinami. Informoval o tom dnes mluvčí společnosti JIří Janoušek.

V návaznosti na opatření přijatá parlamentem v novém zákoně o povinném značení lihu totiž Stock jako první výrobce lihovin v Česku osadil litrové lahve Božkova Tuzemského, nejprodávanější domácí značky lihovin, bezpečnostním uzávěrem. Ten vylučuje dolévání jiných lihovin do originálních lahví. Navíc vychází vstříc i hostinským, kteří podle nové legislativy mohou mít na baru otevřenu pouze jednu láhev od jedné značky. Pokud však nabízejí produkty s bezpečnostním uzávěrem, mohou otevřít naráz až tři lahve.

„Nová legislativa představuje významný krok státu v boji proti nelegálnímu trhu. Značka Božkov je synonymem kvality a zahrnuje vesměs nejúspěšnější produkty na trhu. Proto právě Božkov Tuzemský reaguje na nové zákonné normy,“ uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík. Bezpečnostní uzávěr Stock Plzeň aktuálně začal aplikovat na litrové lahve značky Božkov Tuzemský, která je nejprodávanější lihovinou v gastronomii i maloobchodě.

Uzávěr například znemožňuje dolévat do originálních lahví jiné lihoviny pochybné kvality. Jeho konstrukce totiž dovoluje pouze z lahve nalévat, dokud není prázdná. Zpětně do ní doplnit nic nelze a jakýkoli pokus o odstranění uzávěru vede k jeho zničení. Zákazníci v restauracích se tak mohou velmi snadno přesvědčit, že dostávají od obsluhy skutečně originální tuzemák z Božkova.

Celý bezpečnostní uzávěr je zabudován přímo do hrdla lahve, takže nikde nepřečnívá a celkový vzhled produktu se prakticky nemění. Zákazník nicméně pozná osazení lahve touto novou technologií zcela jednoznačně: podle výrazného nápisu přímo na uzávěru i podle loga na přední etiketě lahve. Podobně bude aplikace bezpečné technologie zdůrazněna i na kartónech.

Použití bezpečnostního ventilu je přitom přínosné nejen pro zákazníky, ale i pro poctivé hostinské. Umožňuje podle nové legislativy od stejné značky otevřít na baru najednou až tři lahve. To je významné především pro restaurace se silným provozem, kde je třeba najednou připravovat více drinků. Kromě speciálních uzávěrů mají navíc lahve Božkova Tuzemského na etiketách vytištěnu odměrku, která umožňuje rychle určit množství prodaného alkoholu a usnadňuje tak například inventury a předávání lahví mezi jednotlivými směnami v restauraci.

Zavedení nové technologie do procesu stáčení, příprava nového designu etiket a kartonových obalů, ale především pořízení samotných uzávěrů přitom představují v součtu investice v řádech milionů korun.

Naše voda, ilustrační foto: Stock Plzeň

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka