Nová výživová doporučení pro občany ČR: Více ryb, méně nápojů

1. února 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

100_8069 holba pivo

Společnost pro výživu pozměnila doposud platná výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR z roku 2004. Na základě nových poznatků vědy a výzkumu představila nová dopručení Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické.

Nejnovější doporučení jsou podle Dostálové stále ještě předmětem polemik a diskusí a od osm let starých doporučení se zásadně nezměnila. I tak se ale poznatky výzkumníků částečně liší od řadydoposud obecně uznávaných výživových zásad.

V oblasti nápojů například doporučuje Společnost pro výživu snížení spotřeby jednoduchých cukrů na 10 procent z celkové energetické dávky, konkrétně na maximálně 60 gramů na den. To se týká zejména přidaným cukrem obohacených slazených nápojů pro děti, kdy maximální limit 60 gramů splňuje již konzumace více než půllitru (600 mililitrů) slazených limonád. Společnost pro výživu také snížila minimální denní příjem tekutin (za normálních klimatických podmínek) na 1,5 litru a v této souvislosti uvedla na pravou míru informace o tom, co vše se do příjmu tekutin vlastně počítá. Celkem logicky je to konzumace ovoce a zeleniny (řada těchto produktů obsahuje i více než 90 procent vody), ale i konzumace čajů, mléka, polévek či kávy.

Výživáři také formulovali nová doporučené maximální dávky alkoholu, přičemž denní příjem nemá překročit u mužů 20 gramů denně a u žen 10 gramů denně. Zmiňovaných 20 gramů přitom odpovídá 250 mililitrům vína, 0,5 litru piva nebo 60 mililitrům lihoviny. U žen jde o poloviční  množství.

V neposlední řadě doporučuje Společnost pro výživu výrazné zvýšení spotřeby ryb, díky obsahu omega tři a omega šest mastných kyselin přítomných v masu ryb a příznivých pro lidský organismus. Spotřeba ryb –mořských i sladkovodních, by měla v ČR podle Dostálové ideálně vzrůst na 400 gramů týdně, což by v praxi znamenalo 20 kilogramů na osobu a rok.

V současné době se v ČR konzumuje ale jen necelých šest kilogramů ryb na osobu a rok, z toho pouze 1,5 kilogramu připadá na ryby sladkovodní. Průměrná spotřeba ryb ve světě je přitom 16 kilogramů na osobu a rok a v rámci EU činí tato spotřeba v průměru asi 11 kilogramů na osobu a rok.

Petr Havel

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství