Nepříliš známé informace o látce melatonin v mléce

3. února 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

Mléko - logo_vyrobek_2010v

Portál Naše voda pokračuje v prezentaci osvětových údajů  o nápojích a tekutinách – tentokrát o mléce.

Mléko je nejen představitelem vyvážené stravy, ale i zdrojem širokého spektra bioaktivních látek, které mají vliv na činnost a funkce trávicího traktu, na funkce imunitního systémuči na  mikrobiologickou aktivitu. Mezi bioaktivní látky patří imunoglobuliny, antibakteriální peptidy, bílkoviny, oligosacharidy a lipidy, ale i hormony, které se dostávají do krve nebo lymfy z endokrinních žláz. Pro vytvoření 1 l mléka proteče přes mléčnou žlázu 400 l krve, z níž se hormony dostanou do mléka. Jen část hormonů se zúčastňuje syntézy mléka.

Jedním z hormonůje melatonin vytvářený v mozku (šišinka), který reguluje biorytmy organismu. Tento hormon se vyskytuje v rostlinách i živočiších. Člověk produkuje denně kolem 30 μg. V noci je koncentrace melatoninu v krevním séru 30krát vyšší než ve dne, přičemž  nejvyšší aktivita je mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní. Syntéza (ze serotoninu, jehož součástí je aminokyselina tryptofan) závisí na světle (světlo ovlivňuje aktivitu enzymůnutných k reakci), v noci se melatonin tvoří více (asi 70 procent 24hodinové produkce). K hlavním funkcím melatoninu patří: regulace snů a adaptace organismu při změně časových režimů(např. noční směny), regulace činnosti endokrinního systému a zefektivnění funkcí imunitního systému, aktivity v systému ochrany před stresem, antioxidační aktivita aj. Nejvíce se zkoumají vlivy na hloubku spánku (na snění a snižování četnosti probouzení). Profylaktický a léčebný účinek je prokázán. Intenzivní výzkum melatoninu v mléce začal na konci minulého století provádět profesor M. Valtonen. Během denních hodin (v závislosti na světle) je obsah v mléce kolem 5.10-12 g/ml. Při nočním dojení byl zjištěn dvojnásobek. Na kolísání hodnoty má zásadní vliv intenzita světla, zatímco jen nepatrný vliv mají plemena, periody laktace a roční období. Nejvíce melatoninu je koncentrováno v bílkovinných frakcích mléka (kasein, syrovátkové bílkoviny). Melatonin je odolný vůči vysokým i nízkým teplotám při zpracování (var, zmrazování).

V evropských zemích jsou na trhu tato mléka se zvýšeným obsahem melatoninu: „Nigh Time Milk“, firma Ingman Dairy, Finsko (od r. 1999); „Slumber Bedtime Milk“, firma Red Kite, Velká Británie (od r. 2002); „Nachtmilch kristalle“, firma Milchkristalle GmbH, Německo (od r. 2010). V r. 2011 zavedli produkci mléka se zvýšeným obsahem melatoninu také ve Stavropolském mlékárenském závodě.

Zdroj: Ústav zemědělských a ekonomických informací

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách