Německo varuje před konzumací tresčích jater z Baltu

Aktualizováno 8. února 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

tresčí játra 370683

Dioxiny, bifenyly a další zdraví škodlivé látky mnohonásobně překračující unijní normy. Takové jsou tresky z Baltu. Tedy přesněji jejich játra. Uvádí to nejnovější vydání týdeníku Týden.

Na nebezpečné látky v tresčích játrech upozornila kontrola ministerstva zemědělství v severoněmeckém Meklenbursku-Předním Pomořansku, podle jejichž výsledků jsou játra z tresek nalovených v Baltském moři přímo zdraví nebezpečná. Dvě stě gramů jater zkontrolovaných v provozovně v Sassnitzu obsahovalo takové množství škodlivin, které odpovídá téměř ročnímu limitu dospělého člověka. Zdravotním normám nevyhověl prý žádný z jedenadvaceti zkoumaných vzorků. Z moci úřední tak mají játra baltických tresek zakázán přístup na trh a všechna tresčí játra mohou být vyráběna pouze z atlantických tresek, jejichž játra jsou zdravotně v pořádku. Samotné maso je ale prý možné konzumovat bez obav dál.

Na českém trhu se v minulosti vyskytla konzervovaná tresčí játra, která obsahovala podle kontroly dvojnásobné množství rakovinotvorných dioxinů a polychlorovaných bifenylů, než povoluje limit. Případ vyšetřovala i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o konzervu tresčích jater ve vlastním oleji značky Giana původem z Polska.

Pozn: Ilustrační foto k článku se netýká kontrolovaných výrobků

Zdroj: Týden

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství