V některých lokalitách řeky Dyje je voda rizikem pro zavlažování brambor

10. května 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

brambory 2 - IMG_1521

Na dva úseky řeky Dyje a jeden řeky Jevišovky na Znojemsku se vztahuje zákaz používání vody k zavlažování sadbových brambor. Připomíná to Břeclavský deník s tím, že mimořádné opatření vyhlásil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ).

Informaci zveřejnil ÚKZÚZ na svém webu. „Na Dyji jde o kilometrový úsek od mostu u Tasovic až za závlahovou stanici v Hodonicích. Dále pak dvoukilometrový úsek u Hevlína,“ napsal v nařízení ředitel ÚKZÚZ Daniel Jurečka. Další zákaz platí pro kilometr a půl dlouhý úsek Jevišovky u Hrušovan nad Jevišovkou. „Pokud se prokáže výskyt bakterie i v jiných úsecích řek, rozšíříme zákaz i tam,“ doplnil ve zveřejněném dokumentu Jurečka.

Podle Tomáše Růžičky z ÚKZÚZ se brambory napadené hnědou hnilobou dají jíst. „Mírně napadená brambora by neměla působit zdravotní rizika. Když je shnilá, nikdo ji jistě konzumovat nebude,“ nastínil Růžička. Jak dodal, jde o bakterii karanténní. Zákon tedy nařizuje, že její výskyt musí nálezce hlásit patřičným úřadům. „Může se epidemicky šířit a poškodit hospodářské výsledky pěstitelů. Proto také proti ní vedeme úřední regulační opatření, která jsou stejná ve všech členských zemích Evropské unie a souvisí s určitým omezením pro pěstitele,“ doplnil Růžička.

Nařízená opatření a omezení neplatí pro drobné pěstitele a zahrádkáře. Zákaz používání vody z vymezených říčních úseků se týká pouze profesionálních zemědělců, kteří pěstují sadbové brambory.

Zdroj: Břeclavský deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy