Některá vína mohou obsahovat syntetická barviva

22. srpna 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

víno a znak - IMG_2163

Kontrolní orgány evidují desítky případů falšování vín prodávaných na tuzemském trhu. Upozornil na to server vitalia.cz s tím, že v případě vín vedou podvody se zemí původu a ředění vodou.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v kontrolách a na serveru Potravinynapranýři.cz zveřejnila řadu případů, kdy nápoje nevyhovovaly požadavkům jakosti, bezpečnosti nebo byly falšovány. Jen během srpna již bylo zjištěno více než dvacet nedostatků, z nichž státní portál Bezpečnostpotravin.cz upozorňuje zejména na některé z nich.

Jako nebezpečná byla vyhodnocena vína, která obsahovala alergen – oxid siřičitý, jenž nebyl uvedený ve složení na obale výrobku. Jedno z nich nese celkem vtipně název Vinařova chlouba. Rulandské bílé z Vinařství Černý Valtice dokonce překročilo obsah oxidu siřičitého ve víně více než dvojnásobně, než povoluje příslušný právní předpis. V dalších vínech hodnocených jako falšovaná byly zjištěny přídavky nepovoleného syntetického glycerolu, sacharózy a také syntetických barviv, například azorubinu, patentní modři a tartrazin. „Do vína se žádná barviva přidávat nesmí,“ upozorňuje SZPI.

Smutnou klasikou je pak ředění vína vodou. Srpnový rekordman, víno bílé „Slovácký soudek“ bylo falšováno přídavkem 73 % vody. Další vína měla přídavky vody nad 60 a 40 %. „Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup,“ komentuje nálezy inspekce.

Zdroj: www.vitalia.cz

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony