Největší hlodavec na světě je překvapivě dobrým potápěčem

30. října 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

kapybara

Kapybara (Hydrochaeris hydrochaerus), žijící v Jižní Americe, je největším hlodavcem na světě. Jak přitom upozorňuje facebooková verze portálu Naše voda, tento hlodavec vydrží i deset minut pod vodou.

S rozměrem těla až 130 centimetrů na délku a hmotností až 80 kilogramů působí kapybara opravdu impozantně. Patří mezi morčatovité a svým vzhledem také skutečně připomíná obrovské morče. Obývá lesy, mokřady, travnaté plochy, ale vždy poblíž vody, neboť tělo kapybar se rychle přehřívá. Živí se rostlinnou potravou, nejvíce trávou, vodními rostlinami i kůrou stromů a spadaným ovocem.

Samice rodí celoročně, plně vyvinutá mláďata v počtu 3-6 přicházejí na svět po cca 120 dnech, hned druhý den přijímají pevnou stravu, i když je samice ještě kojí asi dva měsíce. Kapybary se dožívají až 12 let. Samice kapybar žijí ve skupinkách pod vedením nejsilnějšího samce, ovšem samice jsou větší než samci. Ve vodě se nejen páří, ale hledají i ochranu před predátory a ochlazení v horkých dnech. Přesto, že umějí plavat a výborně se potápět (vydrží pod vodou i 10 minut), jsou napadány ve vodě krokodýlem, hadem škrtičem a na souši pumou.

Kapybary mají chutné maso a kvalitní kůži s hebkou srstí. Jejich počet se v přírodě snižuje, ovšem v zajetí se jejich počty naopak zvyšují. Kapybaru lze snadno ochočit, jen jí musíme uzpůsobit prostředí, které k životu potřebuje, čili poskytnout jí travnatý výběh s vodou na ochlazení.

Facebook Naše voda, foto Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství