Největší degustační soutěž piv z minipivovarů se blíží

9. března 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

minipivovar U Medvídků - IMG_9422

Již příští víkend, 18. a 19. března, proběhne 11. ročník „Jarní ceny českých sládků“, která je největší a nejreprezentativnější soutěží piv z minipivovarů ve střední Evropě. Informoval o tom prezident Českomoravského svazu minipivovarů (ČMSM) Jan Šuráň.

Na soutěž je podle prezidenta přihlášeno 134 pivovarů s 603 vzorky, akce se tradičně uskuteční v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov. ČMSM pečlivě vybírá degustátory, kteří degustují konsensuálním způsobem, musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí. Komise budou v letošním ročníku pětičlenné a budou se skládat pouze z nezávislých degustátorů.

Prezident svazu se také vyjádřil k záměru snížit spotřební daň pro minipivovary. „Pro minipivovary není ani tak problém výše daně, jako administrativa s ní spojená. V době, kdy většina pivovarů je zasažena EET, kontrolním hlášením DPH a tak dále,“ uvedl Šuráň. Viceprezident ČMSM Radovan Koudelka k tomu dodává: „Odborníci z České zemědělské univerzity spočítali již před třemi lety, že výběr spotřební daně byl nákladově dražší než vybraná daň. A byť jsou to data tři roky stará a mezitím se počet minipivovarů znásobil, dle dostupných dat vybraná spotřební daň z minipivovarů činí cca 1 % z vybrané spotřební daně pivovarů celkem. Tudíž si myslím, že stávající způsob výběru spotřební daně pro minipivovary je stále neefektivní. Proto se zabýváme myšlenkou výběru spotřební daně u minipivovarů paušálem.“

Minipivovary jsou svébytnou součástí pivovarnického průmyslu. V České republice jich je v současné době 350. „Neuvěřitelné se stalo skutečností a z dob čistě ležákových jsme se přesunuli do moderní doby, kdy ležák hraje sice prim, ale zvídavý pivař má možnost ochutnat piva mnoha jiných kategorií, včetně nově spontánně kvašených piv. S narůstající konkurencí se dá očekávat vyšší pestrost a s tím spojená vyšší kvalita, aby daný minipivovar na již velice konkurenčním trhu přežil,“ říká víceprezident svazu.

Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (minipivovar U Medvídků)

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy