Nechcete si dát na Silvestra Vincentku?

15. prosince 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

vincentka-vinny-strik

Jedním z prvních použití Vincentky ve staleté historii byla její konzumace přinášející úlevu pro žaludek. Jak přitom připomíná ředitel akciové společnosti Vincentka Jan Šumšal, využít této vlastnosti je možné třeba i při silvestrovských oslavách.

Na chuť Vincentce přišli jako jedni z prvních vinaři na jižní Moravě, kteří ji podávali ve svých vinných sklípcích k vínu. Výborně se osvědčila i pro míchání vinných střiků. Vychlazená a smíchaná s kvalitním suchým vínem v poměru 1:1 chutná výborně a snižuje kyselost vína. Přináší i rychlou úlevu po nadměrné konzumaci alkoholu, kávy a mastných jídel. Po silvestrovských oslavách je k nezaplacení při obnově iontové rovnováhy v organismu.

„Na principu míchání Vincentky a kvalitního moravského vína se ještě v 90. letech minulého století vyráběl vinný střik Vincentky a bílého vína v lahvích. Prodával se jako suvenýr i v Luhačovicích a pacienti si ho vozili domů jako dárek. Nešlo však o ekonomicky významné množství, a tak se lahvový střik přestal vyrábět. Nadále je však kombinace Vincentky a vína oblíbeným nápojem v restauracích na jižní Moravě. K tomuto účelu se Vincentka plní i do třetinkových lahví, které jsou pro kavárny, vinárny a restaurace nejvhodnější. Vincentka se nepije na žízeň, ale zapíjí se jí káva, alkohol a jídlo a tělo se tak nemusí trápit s překyselením žaludku a jeho podrážděním. Vincentka se používá i při pitných kúrách při poruchách látkové výměny, žaludečních vředech, chorobách dvanácterníku, chronické pankreatitidě a diabetu. Pije se studená, nebo se používá k ředění ovocných šťáv, či na zálivku zeleninových salátů. Hospodyně v Luhačovicích léta přidávají Vincentku do těsta, namísto kypřících prášků. Obsahuje oxid uhličitý a uhnětené těsto je pak dobře vykynuté a lehké,“ doporučuje Šumšal.

Vincentka podle něj také pomáhá regenerovat vnitřní prostředí člověka po velkých ztrátách potu, ke kterým dochází při těžké fyzické práci, sportu, pobytu v horkém prostředí a horečnatých onemocněních. Vhodná je i pro prevenci zubního kazu u dětí v dávce 0,25 l/den. Vincentka může sloužit na uhrazení denní dávky jódu, stačí vypít 25 ml (jeden doušek). Vincentka obsahuje biogenní prvky, jako je lithium, rubidium, cesium, měď, zinek, vanad, chrom, kobalt ve fyziologickém poměrném zastoupení a je vhodná jako přírodní doplněk výživy pro sportovce, děti, těhotné ženy a rekonvalescenty. Kontraindikována je pouze u lidí se selhávajícími ledvinami.

Více informací je na www.vincentka.cz

Naše voda, foto PAPERLIFE

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony