Nechcete ochutnat rybí jerky z třeboňského kapra?

10. září 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Třeboňský kapr - IMG_0108

Novou specialitu z rybího masa – rybí jerky z třeboňského kapra uvedla nedávno na trh společnost Corax vyrábějící uzenářské produkty v Mostkách u Kaplice. Informuje o tom jihočeská mutace deníku Mladá fronta DNES.

Firma podle listu vyrábí v Mostkách u Kaplice 20 tun klasických uzenářských produktů měsíčně. Ty míří do prodejní sítě Coop a vlastního obchodu v IGY Centru. V říjnu firma otevře prodejnu ve Vodňanech. Corax přitom v současné době sází na svou specialitu Jihočeské jerky. Vyrábí je z různých druhů mas.

Původně jerky vzniklo v Americe, je to způsob konzervace masa indiánů. Do Česka se dováží z různých koutů světa. Jenže Jihočeské jerky má jinou technologii výroby. Nevýhodou ostatních jerek je to, že je maso hodně tuhé a zůstávají v něm tkáně a blány. V Mostkách používají opracované maso bez tkání, které rozmělní, smíchají se solí a kořením a tvarují jej do pásku. Výsledkem je to, že Jihočeské jerky je měkčí a bez šlach. Tento způsob výroby má firma zaregistrovaný.

Jerky jsou určené pro lidi, kteří prosazují zdravý životní styl, sportovcům, turistům, do fitness-center. „Zajímavé je, že úspěch jsme zaznamenali v barech a diskotékách. Když dostanete večer hlad, brambůrky nebo oříšky vás nezasytí. Jerky jsou přitom ideální. Kořeněná verze je navíc k alkoholu velmi příjemná. V jednom balení jerek je schovaná hmotnost 80 gramů čistého masa, což je běžná porce v restauraci. Nejsou v tom žádná éčka, je tam maso a mořská sůl, případně přírodní koření. Konzervované je to kouřem,“ přibližuje technologii výroby spolumajitel firmy Miloslav Koutník.

Nedávno firma uvedla na trh nový výrobek, rybí jerky z třeboňského kapra. „To je husarský kousek, jsme jediní, kdo to dokázal. První naše pokusy skončily fiaskem, ryba má řídké maso. Zjistili jsme ale, že když se udělá delší technologická pauza, může se s tím masem pak pracovat. Rybí jerky je opravdu velmi zdravé. Zůstává tam hodně rybího tuku a pak omega 3 a 6 mastné kyseliny,“ uvádí Koutník.

Sázka na třeboňského kapra je podle něj logická, podnikatelé jsou Jihočeši. Dodavatel ryb – Rybářství Třeboň je navíc schopné ryby zpracovávat a Třeboňský kapr je známkou kvality. „Právě to byl jeden z důvodů, proč jsme si třeboňské rybářství vybrali. Chceme se dostat na rakouský a německý trh. Německý a slovenský trh máme již chráněný. V Rakousku jsme už podali žádost,“ plánuje Koutník.

Naše voda podle regionální mutace Mladá fronta DNES – jižní Čechy, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka