Naši vědci vyvinuli metodu na získání kaviáru bez zabíjení ryb

18. prosince 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Podnikání s vodou a zákony

pstruhařství - jeseter - IMG_1670

Jihočeská univerzita se stala prvním producentem tuzemského kaviáru, který vznikl jako vedlejší produkt výzkumu jeseterů na Fakultě rybářství a ochrany vod ve Vodňanech. Informovalo o tom vysílání České televize.

Čeští vědci navíc podle televizní reportáže vyvinuli technologii, jak získat kaviár bez zabíjení ryb. Jeseteři se totiž právě kvůli násilnému získávání kaviáru, stali ohroženým druhem. Pokud se objev rozšíří, mohlo by to zachránit miliony ryb.

Český kaviár získaný takzvanou přátelskou cestou, se od těch nejznámějších příliš neliší cenou ani chutí. Technologii jeho výroby chrání licence. Jak přitom potvrdil mluvčí ministerstva životního prostředí Maryáš Vitík, je Jihočeská univerzita zatím jediná, která jej od ministerstva obdržela. S univerzitou již také začali jednat velcí zpracovatelé ryb, především ze zaharničí. V ČR totiž podle reportáže není zatím není žádný producent ve smyslu farmy, která by produkovala jesetery (Naše voda ale ví minimálně o dvou farmách, které v ČR působí – pozn. redakce).

Kilo pravého kaviáru stojí přibližně 18 tisíc korun. Červený, nepravý kaviár vyráběný z lososovitých ryb se dá pořídit 8 krát levněji. Jihočeská univerzita při svém výzkumu dokáže vyprodukovat maximálně 10 kilogramů za rok. Takto vydělané peníze poputují zpět do výzkumu. První várka jihočeského kaviáru už je v tuto chvíli prodaná. Další bude na trhu na jaře.

Zdroj: Česká televize, foto Naše voda – jeseter z tuzemské farmy

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka