Nákup levných pangasů se nemusí vyplatit, obsahují méně rybího masa, než slibují

5. ledna 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

halibut2

Z celkem 46 odebraných vzorků ryb kontrolovaných v loňském roce Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) nevyhovělo plných deset, zejména kvůli nižšímu obsahu masa. V rozhovoru pro portál Naše voda to dnes uvedl představitel SZPI Jindřich Pokora.

Ze seznamu nejvýznamnějších prohřešků, který má portál Naše voda k dispozici přitom vyplývá, že je spotřebitel při nákupu ryb klamán prakticky bezvýhradně pouze u zahraniční produkce, mezi kterou s přehledem vedou výrobky z pangase. Z celkem šesti vzorků vykazující závažné nedostatky se produktů (filetů) z pangase týkaly čtyři, ve všech případech šlo o produkty z Vietnamu. Oproti deklaraci obsahu masa na obale se množství masa lišilo až téměř o 20 procent. Méně masa, než sliboval obal výrobku, pak také našli inspektoři u filetů ze štikozubce kapského původem z Polska a rybích prstů Clever, také původem z Polska.

Podle Pokory spočívá záladní princip klamání spotřebitele v případě rybích výrobků zejména použití levnějších složek, především vody. U rybích výrobků je naopak legální praktikou přídavek stabilizátorů, jako je kyselina citronová nebo polyfosforečnany, jejich použití ale musí být uvedeno na obalech výrobku. Obsah vody není nutné označovat, pokud je nižší než 5 procent z celkové hmotnosti.

Přidávání vody do výrobků je podle Pokory častou praktikou u sladkovodních i mořských ryb. Problémy u ryb tuzemského původu ale SZPI při svých kontrolách nezachytila.

Naopak jen za posledního půl roku nařídily tuzemské dozorové orgány, kromě SZPI také Státní veterinární správa ČR, z důvodu bezpečnosti, stažení celé řady zahraničních výrobků, například šprotů z Lotyšska, tuňáků ze Španělska, sardinek a rybí moučky z Estonska, halibutů z Polska a opakovaně kontaminovaných sardinek z Maroka.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy