Na trh míří limitovaná edice piva z čerstvého chmele

3. dubna 2015 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Podnikání s vodou a zákony

Budvar - přepravky - IMG_2312

Ve vybraných restauracích v ČR, ale i Itálie, Německa, Slovenska i ve Spojeném království se bude o víkendu čepovat limitovaná edice speciálního piva BUD B:STRONG z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Informoval o tom server parlamentnílisty.cz.

„Vaření piva z čerstvého chmele je pro nás vždy svátkem. Vzdáváme tím poctu pivovarskému řemeslu a vzácným čerstvým surovinám. Chmelení limitované edice piva jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek přímo do mladinové pánve ve třech dávkách,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru. Speciální pivo BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16% a finálním obsahem alkoholu 7,5% obj. má velmi dlouhou dobu zrání, která činí 200 dnů. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. V kombinaci se výraznými chuťovými vlastnostmi silného speciálu vzniká unikátní pivo. “Protože používáme již třetím rokem chmel ze stejné chmelnice, můžeme dobře pozorovat rozdíly ve sklizních způsobené odlišným počasím v daném roce. Každý rok se můžeme těšit na drobné nuance zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti. V každé várce limitované edice piva tak můžeme společně se znalci piva objevovat odlišné senzorické vlastnosti ročník od ročníku,“ doplňuje Brož.

Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru začali vařit pivo z čerstvého chmele v roce 2012 a díky zájmu spotřebitelů se z původně pokusné várky stala tradice. “V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek se vysloveně vydařil a zákazníci vypili celou várku během několika dnů,“ uzavírá Brož.

Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat již tento víkend ve vybraných restauracích a pivnicích. Dodávat se bude výhradně v sudech o objemu 20 litrů..

Zdroj: www.parlamentnilisty.cz., ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka