Na Moravě vyrobili přírodní víno podle receptu ze starověku

28. dubna 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

vinice Morava - IMG_0429_zmens

Skupinka vinařů z Lednice a okolí letos poprvé vyrobila speciální nápoj podle staletími prověřeného návodu z Gruzie. Píše o tom deník Blesk s tím, že recept je „geniálně jednoduchý“.

Do speciální velké hliněné nádoby rozemelete kvalitní hrozny, vzduchotěsně uzavřete a zakopete na půl roku do země. Nic víc, nic méně. O vše další se už postará přirozené kvašení. Víno v neměnné teplotě a temnotě zraje i s třapinami, slupkami, stopkami či semínky. Starobylý způsob výroby přírodního vína v hliněných nádobách zvaných „kvevri“ má původ v Gruzii. A protože je naprosto unikátní, zapsalo jej nedávno UNESCO do seznamu světového kulturního dědictví.

Podle Mojmíra Bartoně z Ústavu vinařství a vinohradnictví na Mendelově univerzitě je víno podle středověké receptury je velmi pitelné a zdravé. Kvevri vína budou v Česku každopádně vzácná. „Vzhledem k tomu, že nádoby jsou malé, produkce bude velmi malá. Po trhu bude obíhat pár tisíc litrů, na své si přijdou určitě fajnšmekři a milovníci rarit,“ myslí si Baroň.

Speciál chtějí moravští vinaři představit veřejnosti 29. až 31. května na festivalu Wine Prague. Vinaři si odhlasovali, že cena sedmičky nemůže být nižší než 150 korun, chtějí totiž zabránit devalvaci značky. Tržní cena by však neměla být nijak přemrštěná, podle Baroně by mohla být kolem 250 až 350 korun za lahvinku.

Zdroj: Blesk, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony