Mořský život se podle vědců změní, oceány se okyselují

Aktualizováno 26. října 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

moře - pobřeží

Osmiletá studie, na které pracovalo více než 250 vědců, zjistila, že nadměrná kyselost moří obzvláště poškodí mláďata. Informuje o tom zpravodajství portálu seznam.cz s tím, že kyselost způsobují emise oxidu uhličitého, jež ovlivňují nárůst kyselosti oceánů. To může ovlivnit životní prostředí mnoha živočichů.

Podle vědců to znamená, že počet dospívajících mláďat, která dorostou do dospělosti, by mohl klesnout až na čtvrtinu. Hodnocení pochází z německého projektu BIOACID. Hlavní výsledky představí jeho autoři klimatologům na výročním zasedání, které se v listopadu uskuteční v Bonnu. Zvýšená kyselost oceánů prý pro některé živočichy může ale být i prospěšná. Experiment zejména poukázal na některé rostliny, jako jsou řasy, které využívají uhlík pro fotosyntézu a mohou z acidity (kyselosti) dokonce těžit. I přesto ale změny nepříznivě ovlivňují potravinový řetězec.

Výzkum navíc ukazuje, že okyselování bude s dalšími změnami klimatu pokračovat. Zásadní vliv mají znečišťování, nárůst průmyslových emisí uhlíku, nadměrný rybolov a zemědělská hnojiva. Okyselení oceánu způsobuje oxid uhličitý, který se rozpouští v mořské vodě, produkuje kyselinu uhličitou a tím snižuje pH vody. Od počátku průmyslové revoluce klesla průměrná hodnota pH světových oceánských povrchových vod z hodnoty 8,2 na hodnotu 8,1. To představuje zvýšení acidity přibližně o 26 procent, upozornili vědci.

Hlavním autorem studie je profesor Ulf Riebesell z Helmholtz Center for Ocean Research (GEOMAR) v Kielu, který je v tomto oboru světovou autoritou. „Okyselení ovlivňuje mořský život ve všech skupinách. Koráli teplé vody jsou obecně citlivější než koráli studené vody. Mláďata a hlemýždi jsou citlivější než korýši,” řekl pro BBC News. „Zjistili jsme také, že počáteční stadia života jsou obecně více ovlivněna než dospělé organismy,“ poznamenal.

Od roku 2009 vědci z programu BIOACID studovali, jak jsou mořští živočichové ovlivňováni okyselováním během různých životních fází a zda mohou být tyto změny zmírněny evoluční adaptací. Některé výzkumy byly provedeny v laboratoři, ale jiné studie se uskutečnily přímo v Severním a Baltském moři, v Arktidě a na Papui-Nové Guineji.

Vědec Carol Turley, britský odborník na acidifikaci oceánu, považuje výzkum BIOACID za nesmírně důležitý. „Přinesli jsme obrovské poznatky o dopadech, které může mít okyselování na širokou škálu mořských organismů od mikrobů po ryby,“ upozornil. Vědci se také snaží zjistit, zda a jak velký vliv má oteplování na lidskou společnost. „V návaznosti na jednání OSN o změně klimatu v Bonnu v listopadu je jasné, že oceán a jeho ekosystémy by neměly být ignorovány,“ dodal.

Zdroj: www.seznam.cz, ilustrační foto archiv Naše voda

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Prevence povodní, voda v krajině, Statistiky a kauzy