Mořské ryby budou díky globálnímu oteplování menší, tvrdí studie

4. října 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Rybářství a rybníkářství

velrybagronska

Ryby ve světových oceánech budou kvůli globálnímu oteplování v roce 2050 až o čtvrtinu menší než nyní kvůli menšímu obsahu kyslíku v teplejší mořské vodě. Vyplývá to ze studie amerických a kanadských vědců, kterou zveřejnila revue Nature Climate Change.

Průměrná hmotnost 600 mořských ryb, jako je treska, halibut a platýz se za předpokladu rychlého zvyšování emise skleníkových plynů do roku 2050 sníží o 14 až 24 procent oproti rozměrům v roce 2000, uvedla studie. „Omezení hmotnosti ryb bude mít dopad na celé ekosystémy,“ řekl hlavní autor studie William Cheung z univerzity v Britské Kolumbii v Kanadě. Trend ke zmenšování ryb bude mít velké důsledky potravinové řetězce v oceánech i pro rybolov, dodal Cheung.

„Důsledky nezdaru při omezování emisí skleníkových plynůbudou zřejmě větší, než se dříve předpokládalo,“ uvedla studie. Podle ní teplejší voda v oceánech obsahuje méně kyslíku, který ryby potřebují k dýchání i k růstu. „Když ryby rostou, potřebují více kyslíku. V určité chvíli pak růst přestanou,“ řekl Cheung o výsledcích studie založené na počítačových modelech.

Dalším důsledkem oteplování bude i pravděpodobný posun ryb do chladnějších moří směrem na sever a na jih od rovníku. V Indickém oceánu, kde je největší podíl tropických moří se průměrná velikost ryb zřejmě zmenší o 24 procent, v Atlantiku o 20 a v Tichém oceánu o 14 procent. Tyto důsledky globálního oteplování zřejmě ještě umocní dopady dalších lidských aktivit, jako je nadměrný rybolov a znečišťování moří, dodala studie.

Zdroj: www.lidovky.cz

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Rybářství a rybníkářství