Ministerstvo i rybáři se shodují na zvyšování produkce sladkovodních ryb

27. června 2011 | Rubrika: Podnikání s vodou a zákony , Rybářství a rybníkářství

Zvyšování produkce kvalitních sladkovodních ryb, které jsou díky svým dietetickým vlastnostem nedílnou součástí zdravého jídelníčku, je v Česku žádoucí. Shodli se na tom účastníci prvního kulatého stolu k problematice sladkovodního rybářství v souvislosti s reformou Společné rybářské politiky.

Jednání se zúčastnil ministr zemědělství Ivan Fuksa a řada odborníků, od zástupců rybářských podniků a sdružení, po představitele akademické sféry. Diskuze podle mluvčí ministerstva zemědělství Terezy Dvořáčkové ukázala nejen aktuální potřeby, ale i důležitost podpory chovu sladkovodních ryb do budoucna.

„Naší ideou je postupně vychovávat českého spotřebitele a nabízet mu čerstvé ryby opracované tak, aby jejich příprava nebyla náročná, a aby se tak staly každodenní součástí našich jídelníčků. Pro rybáře se nabízí příležitost rozšířit prodej zpracovaných sladkovodních ryb a zlepšení nabídky již upravených ryb,“ uvedl Fuksa.

Účastníci jednání ocenili ministrovu iniciativu na podporu sladkovodního rybářství. Kladně také hodnotili čerpání dotací z Operačního programu Rybářství a přimlouvali se za možnost čerpání dotací za stejných podmínek platných pro mikro, malé i  střední podniky a pružnější koordinaci zejména s resortem životního prostředí.

Apelovali také na to, aby nový vodní zákon neprovázely přehnaně byrokratické a svazující vyhlášky, což je plně v souladu s dlouhodobou koncepcí ministra Fuksy. K 31. 5. 2011 OP Rybářství registroval Žádosti o dotaci na částku 1,6 mld. Kč, vydal Rozhodnutí o poskytnutí dotace na částku 542 mil. Kč a proplatil příjemcům dotace ve výši 325 mil. Kč.

„V současné době je v ČR zhruba 50 tisíc hektarů rybníků, v minulosti jich bylo 180 tisíc. Rybníky plní i celospolečenské funkce v ochraně přírody, retenci vody v krajině, udržení zdravého životního prostředí nebo biologické úpravě vody. Rybník v krajině je pravý poklad. Kromě produkce ryb pomáhá při povodních a naopak má význam i v době sucha“, uvedl prezident Rybářského sdružení ČR Jan Hůda.

Podle kulatého stolu je potřeba zabývat se i problematikou predátorů (kormorán velký, vydra říční apod.), kteří negativně ovlivňují ekonomiku rybářských provozů a způsobují velké škody na rybách. O tomto tématu je důležité jednat v rámci celé Evropy.

Dalším zásadním tématem byla také koncepce odborného školství v resortu, k čemuž chce ministr Fuksa v dohledné době zahájit jednání s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

MZe bude pokračovat v těchto jednáních a počítá s dalším zapojením zúčastněných odborníků. Cílem je  dosažení co nejlepších podmínek pro české sladkovodní rybářství v rámci EU po roce 2013. Priority ČR v akvakultuře po roce 2013 zahrnují například vytvoření vlastní osy pro akvakulturu v rámci Společné rybářské politiky a zachování Evropského rybářského fondu i pro období 2014 – 2020. Česko chce dále zachovat udržitelnou produkci tržních ryb minimálně na úrovni 20 tisíc tun ročně, podpořit investice do diverzifikace činností rybářských podniků a posílit jejich konkurenceschopnost. Velkým tématem je také kompenzace environmentálních nároků na rybáře, vzdělávání, výzkum a inovace, včetně poloprovozního testování nových výrobků a technologií.

 Zdroj: MZe

Související rubriky: Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství