Miliony černých míčků chrání vodní hladinu

Aktualizováno 14. září 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Podnikání s vodou a zákony

koule

Velké diskuse na internetu způsobily informace o pokrytí vodní nádrže Van Norman v Kalifornii vrstvou 96 miliónů černých míčků o velikosti jablek. Míčky mají zabezpečit ochranu pitné vody a zamezit jejímu vypařování v současném horkém létě, které panuje i v okolí Los Angeles.

Podle návrhu biologů má vrstva míčků navíc zamezit přístupu ptactva a znečišťování vody. Jenže proč jsou ty míčky černé, když každý přece ví, že černá barva pohlcuje sluneční záření, roste teplota a tím pádem bude vypařování rychlejší?

Tak předně, obrovské množství polyetylénových míčků se snadno po hladině nádrže rozmístí a vytvoří na ní jednoduchou vrstvu, která by nešla tak snadno vytvořit například plachtou. (Vlnění hladiny a vítr způsobují na hladině navíc zajímavé fyzikální efekty. Vytvořené vzory připomínají simulaci bodových a čárových poruch v ideálním krystalu. Hladina není zkrátka jednolitá vrstva, ale mnohde se v ní vyskytly ve vrstvě míčky navíc – dislokace nebo jinde je v pravidelné struktuře volné místo – tzv. vakance).
Chemikové si od černé barvy míčků slibují, že se skrz ně nedostane sluneční záření do vody, kde by mohlo dojít k zahájení nežádoucí chemické reakce mezi bromidovými ionty, obsaženými na dně nádrže, a chlornanem sodným, kterým se voda už v nádrži desinfikuje. Slunečním zářením tak nevzniknou nebezpečné karcinogenní sloučeniny bromičnanů.

Černá barva míčků je zřejmě zvolena i z ekologických důvodů, protože tyto plasty se barví neškodnými sazemi na rozdíl od nejrůznějších syntetických barev, odkud se chemikálie uvolňují do vody.
Míčky jsou duté a ve svém nitru obsahují vzduch, který je velmi špatným tepelným vodičem. Horní vrstva míčků je tedy přímo ohřívána slunečními paprsky, ale teplo se prostřednictvím tenké vrstvy materiálu míčku a zmiňovaným vzduchem špatně šíří směrem k vodní hladině. Míčky mají dostatečnou hmotnost, aby je proudící vítr nezvedal z hladiny. Pokud by z hladiny odlétávaly, pak by jejich pohyb mohl krásně připomínat právě model vypařování vody. Při vypařování se totiž uvolňují molekuly kapaliny z jejího povrchu za každé teploty. Míčky zabraňují svým povrchem většímu odpařování vody. Ve vodě jsou tyto kuličky ponořené jen velmi malou částí svého objemu, která z rozehřátého míčku přijme nepoměrně menší množství energie. Voda také příliš po stěnách míčku nevzlíná, aby tento faktor urychlil proces jejího vypařování z nádrže. Vypařování by se mělo tímto způsobem snížit až o 90%, což by ročně znamenalo úsporu přes 11 milionů hektolitrů neodpařené vody.
Společnost LADWP, které tato nádrž patří, si slibuje tímto netradičním způsobem úsporu až 250 miliónů dolarů a spolehlivé zásobování okolí Los Angeles se 4 miliony obyvatel po dobu 3 týdnů.

Zdroj: www.fyzmatik.pise.cz

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Podnikání s vodou a zákony, Přehrady a vodní díla, Prevence povodní, voda v krajině