Mezi vítězi regionální potraviny Plzeňského kraje je i uzený siven

11. července 2017 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

Regionální potravina Plzeňský kraj 2017

Celkem 81 produktů od 27 výrobců hodnotila porota v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje, ocenila přitom osm z nich. Informoval o tom dnes při regionální koordinátor soutěže, Ivo Šašek z Místní akční skupiny Pošumaví, z.s.

Značku Regionální potravina získávají každoročně nejkvalitnější zemědělské nebo potravinářské výrobky, které zvítězí v krajských soutěžích. Jedná se o produkty vyrobené v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky tím mají pevnou vazbu k regionu, například se může jednat o krajové speciality. O soutěž je každoročně velký zájem. Letos bylo přihlášeno 81 výrobků. Zatímco v loňském roce byl největší zájem o kategorii Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas, letos vévodila kategorie Alkoholických a nealkoholických nápojů.

K  udělení značky Regionální potravina Plzeňského kraje 2017 navrhla hodnotitelská komise následujících osm výrobků:

 

  Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ

ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. S R.O.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy BEZ OCENĚNÍ
3. Sýry včetně tvarohu ŠÁDIN

ING. OLGA LUKŠOVÁ

4. Mléčné výrobky ostatní KEFÍR

VÁCLAV DUB

5. Pekařské výrobky včetně těstovin KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ

STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek MÜSLENKY S VIŠNĚMI

LENKA HAVLOVÁ

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje KAROLÍNA SVĚTLÁ 13°

ROBERT BENEŠ

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ

OD MACHÁČKŮ S.R.O.

9. Ostatní SIVEN UZENÝ S HLAVOU

ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) značku spravuje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době spotřebitelé najdou značku u 416 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Naše voda, foto SZIF

 

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy