Měnící se klima zhorší složení zemědělských surovin

22. dubna 2016 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

chrpa obilí - IMG_7832

Když se hodnotí změny klimatu, někdy se říká, že alespoň někde přinesou lepší úrodu. Přispívá k nim totiž oxid uhličitý, jehož stále přibývá v důsledku spalování fosilních paliv. Jak přitom upozorňují Lidové noviny, oxid uhličitý může změnit složení zemědělských komodit.

Ten totiž zadržuje pod sebou v atmosféře teplo, což vede k vlnám horka a sucha. Avšak tenhle plyn mají rády rostliny, berou si jej ze vzduchu a při fotosyntéze si z něj stavějí těla. Předpokládalo se tedy, že když bude víc oxidu uhličitého, plodiny líp porostou a bude lepší úroda. Tedy aspoň v mírném klimatickém pásu, kde leží i Česká republika. Jenže to tak zřejmě nebude.

Americký projekt nazvaný Program výzkumu klimatické změny nevymysleli zelení nadšenci. Vznikl v roce 1989 jako prezidentská iniciativa George Bushe staršího, který sám byl k riziku klimatických změn velmi skeptický. Na činnosti programu se podílejí americké vládní výzkumné instituce. Závěry, které předává americké vládě, jsou stále varovnější. Před několika dny například zpráva pro Bílý dům podpořila dříve spíše okrajová varování, že efekt vyšších hladin oxidu uhličitého na zemědělské plodiny vůbec nemusí být příznivý.

Jak to? Více „stavebního materiálu“ oxidu uhličitého se totiž promítá do toho, že rostlina vytváří a ukládá ve svých pletivech relativně více sacharidů (tedy cukrů a škrobů) a méně bílkovin. Platí to i pro klíčové plodiny, jako jsou pšenice, rýže nebo brambory. To není dobré pro lidskou výživu. Navíc, když rostlina přijímá ze vzduchu oxid uhličitý, otevírá pro něj průduchy v listech. Většími průduchy se vypaří víc vody, takže rostlina jí musí svými kořeny více nasát z půdy. A tím se do ní s vodou dostane i víc minerálů, které prospívají výživě rostliny a pak i lidí, když se potraviny z takových rostlin dostanou na jejich jídelní stůl.

Jenomže pokud je oxidu uhličitého v atmosféře moc, rostlina své průduchy částečně uzavře, odpaří méně vody a méně jí přijme z půdy. Čímž se do ní dostane i míň živin z půdy. Výsledkem toho všeho bude úroda, která lidem nabízí méně žádoucích bílkovin a minerálů, ale více nechtěných cukrů a škrobů. Žádná výhra.

Zdroj: Lidové noviny, ilustrační foto Naše voda

 

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony