Mastné kyseliny z ryb prý zvyšují riziko rakoviny prostaty

17. července 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

losos v alobalu 6105

Podle zprávy amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny mohou omega-3 nenasycené mastné kyseliny zvyšovat riziko rakoviny prostaty. Informoval o tom týdeník Týden.

Toto zjištění činí konzumaci lososa, pstruha nebo tuňáka pro muže nebezpečnější, upozorňuje časopis Time. Ve skutečnosti by to ale lidé neměli přehánět hlavně s potravinovými doplňky s rybím tukem. Zatímco příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou obsaženy především v rybím tuku, dosavadní výzkumy spojují s menším rizikem srdečních nemocí i Alzheimerovy choroby, na mužskou prostatu dobrý vliv prý nemají. Ve Spojených státech je přitom rybí olej oblíbeným potravinovým doplňkem. Nová studie amerického Národního ústavu pro výzkum rakoviny přitom tvrdí, že při konzumaci kyselin obsahujících hodně tuku z mořských ryb může stoupnout až o 40 procent nebezpečí rakoviny prostaty.

Neznamená to, že omega-3 kyseliny jsou závadné, ale že mastné kyseliny mají na tělo větší vliv, než se doposud myslelo. „Máme tendenci hovořit o dobrém a špatném, výživném a nevýživném jídle. Živiny, které obvykle nacházíme v rybách, sice mohou působit protizánětlivě, ale také vyvolat oxidační poškození DNA v buňkách,“ tvrdí vedoucí studie Theodore Brasky ze Státní univerzity v Ohiu.

Během výzkumu odborníci měřili hladinu omega-3 kyselin v krvi u 800 mužů trpících rakovinou prostaty a více než 1300 zdravých mužů. Z krve nemocných se při rozboru ukázalo, že výskyt omega-3 kyselin EPA, DPA a DHA obsažených v rybím oleji byl u nich vyšší. Brasky došel k závěru, že jedinci, v jejichž rodině byl výskyt rakoviny prostaty, by měli se svým lékařem konzultovat nezávadnost konzumace potravinových doplňků z rybího tuku, protože každodenní přísun těchto látek by byl obrovský. Lékař tedy doporučuje omezit jejich příjem (ne ho vynechat úplně). Podle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom přitom měli sníst dva gramy omega-3 mastných kyselin denně, což je přibližně jedna stogramová porce vařeného lososa.

„Problém nastává v momentě, kdy vezmete jednotlivé složky potravy a vložíte je do jedné pilulky,“ vysvětluje americký odborník na rakovinu prostaty Andrew Vickers. Souhlasí s tím, že doplňky s rybím tukem představují relativně větší nebezpečí pro vznik rakoviny prostaty než přirozené zdroje nenasycených mastných kyselin. „Omega-3 mastné kyseliny zvyšují oxidativní narušení buněk prostaty, ale antioxidanty, které běžně získáváme konzumací ryb, zeleniny a ovoce, tyto účinky potlačují. Pokud se však mužům nedostává všech těchto složek a jedí pouze koncentrovaný rybí tuk, není to pro zdraví vhodné,“ říká. Odborníci proto doporučují jíst zdravě a vyváženě a doplňky užívat, pouze je-li to nutné.

Braskyho studie není jediná, která upozorňuje na účinky omega-3 mastných kyselin. Loni výzkum uveřejněný v New England Journal of Medicine uvedl, že doplňky s rybím tukem nesnižují úmrtnost na srdeční příhody u lidí s vysokým rizikem kardiologických chorob, jak se naopak obvykle říká. Ještě je třeba zjistit, jak na zdravotní stav působí například léky snižující cholesterol a jaký je jejich vztah k mastným kyselinám. Pro větší objektivitu studie by také bylo třeba znát další okolnosti, například životní podmínky zúčastněných apod.

Rakovina prostaty postihuje především muže po padesátém roce života a málokdo ví, že v naprosté většině případů tuto nemoc neprovázejí žádné příznaky. Toto zákeřné onemocnění zabíjí v Česku denně až čtyři muže. Přednosta kliniky urologie na Karlově náměstí Tomáš Hanuš uvádí, že ve většině případů je to zanedbanost, protože pacienti jsou pozdě diagnostikováni. „Každý padesátník by měl přijít k urologovi na preventivní vyšetření, i když nemá žádné urologické potíže,“ varuje lékař.

Zdroj: www.tyden.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka