Masové zavlažování zasoluje půdu a ničí úrodu

Aktualizováno 11. listopadu 2014 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Prevence povodní, voda v krajině

zavlaz

Rozsah uměle zavlažovaných ploch v posledních letech výrazně vzrostl. Pěstuje se na nich téměř čtyřicet procent světové zemědělské produkce. Používaná voda ale obsahuje soli, které postupně výnosy pěstovaných plodin výrazně snižují. Uvádí to magazín Týden.

Zatímco vodu, kterou na pole přivedeme, sklidíme v podobě rýže, brambor, pšenice a dalších plodin, sůl na polích zůstává. Hromadí se tam a tvoří na povrchu půdy neúrodnou vrstvu. Výzkumníci v čele s Manzoorem Qadirem z univerzity OSN se nyní pokusili následky nežádoucí akumulace soli vyčíslit. Roční peněžitou ztrátu způsobenou vlivem zasolování odhadují na 2,73 miliardy dolarů, tedy přibližně 60,6 miliardy korun.

Zdroj: Týden.cz, foto: wikimedia commons, Garfieldairlines

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Prevence povodní, voda v krajině