Maso z prvního krokodýla poraženého v ČR půjde do hotelů

4. června 2013 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

krokodýl IMG_0895

Do konce tohoto týdne mají být k dispozici výsledky laboratorních testů masa z prvního krokodýla poraženého v ČR, v zemědělském podniku AGRO Jevišovice. Informuje o tom týdeník Zemědělec.

Maso, pokud projde úspěšně testy, se bude prodávat odběratelům z hotelů či restaurací, zájemců jsou desítky. Kolik bude maso stát, však ještě není jasné. Krokodýl byl v Jevišovicích poražen za dohledu krajské veterinární správy z Jihlavy, Znojma a Brna. Poražené a vykrvené zvíře bylo převezeno do Kosteleckých uzenin, které patří také do holdingu Agrofert. „Tam teprve zjistí, jaké maso lze prodat a o jaké bude zájem, a podle toho se určí i jeho cena,“ podotýká ředitel podniku Antonín  Kyjovský. Ze zvířete, které vážilo 53 kilogramů, zůstalo 33 kilogramů masa s kostí. První porážku krokodýla označuje za zkušební, byla však rychlá, trvala kolem 30 minut, a bez komplikací. „Šlo ještě o dopilování technických postupů,“ řekl Kyjovský.

V Kostelci se maso nabouralo a naporcovalo a také se zvíře stáhlo z kůže, kterou pro AGRO Jevišovice bude vyčiňovat preparátorská dílna Franc R & I ze Šakvic. „Vyčinění trvá asi dva měsíce,“ doplnil Kyjovský. Další porážka, tentokrát už možná dvou krokodýlů, by se mohla uskutečnit na konci června. „Minimálně měsíc ještě bude trvat příprava obalů a etiket,“ řekl Kyjovský. Ani nadále nemá podnik v plánu porazit více než tři až čtyři zvířata najednou. Na farmě ve Velkém Karlově, kterou současný majitel zdědil po předchozím, se chová zhruba devět let 200 krokodýlů, na porážku jich má jít 120 až 130 v následujících letech. Vyhláška jejich porážku povoluje od letošního 1. března.

Zdroj: Zemědělec, ilustrační foto (nejde o krokodýla z Jevišovic) Naše voda

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství