Maso leklé ryby neztrácí na kvalitě, ryby tak není nutné vyhazovat

25. května 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

IMG_6774 prodej kaprů

Jedním z potravinářských mýtů v ČR je teze, podle které je maso leklých ryb zkažené a takovou rybu je třeba vyhodit. Jak ale píše facebooková verze portálu Naše voda, je uvedené konání velkou chybou.

Pokud nám ryba, například cestou ze sádek, lekne, není to žádná tragédie. Takovou rybu běžným způsobem vykucháme, omyjeme, necháme zchladit a případně ji zkonzumujeme. Je velký nesmysl ji vyhazovat, maso je stejně kvalitní jako u živé a zabité ryby.

Jako spotřebitelé bychom měli vědět i jednu věc. Pokud hodíme živou rybu v létě, kdy do té doby přijímala v přírodě stravu a má tedy plná střeva, do studené vody do vany, zastaví se tím trávicí procesy a potrava ve střevech začne zahnívat. Ryba je sice živá, ale maso zapáchá, i když je poživatelné. Proto se snažíme v létě živou rybu co nejdříve zabít a vykuchat. Spoléhat na kvalitu masa z živé ryby ve vaně je velmi pošetilé.

Nebezpečí ale hrozí, pokud se s ulovenou nebo nakoupenou rybou, zejména pak nevykuchanou, vláčíme celý den v ruksaku a do lednice jí dáme až druhý den nebo po dlouhé době. V tomto případě hrozí i otrava.

Jinak je to v zimě. Nejčastěji v tomto období kupujeme kapra, který ve vaně snáší nejen útrapy našich potomků, což může vést k již zmíněnému leknutí, ale kapr je v takovém případě přemístěn z teploty kolem 4°C do vody o teplotě 10-15°C. To je pro něj obrovský šok. Stálým připouštěním chlorované vody (i když v dobrém úmyslu) ho ještě víc otrávíme a tak se často stane, že nám kapr do druhého dne lekne. Obvyklou reakcí je dát leklou rybu do igelitky a vyhodit. To je ale velká škoda.

Tím, že ryba lekne, maso neztrácí na kvalitě. Není teplokrevný živočich a odumírání tkání probíhá jinak. Ryba má nepatrný krevní tlak. Je to proto, že je snadno zranitelná a brzy by vykrvácela. Leklé rybě slábne srdce, praskne ji jedna z hlavních tepen od srdce a vykrvácí do dutiny břišní. Proto má leklá ryba čisté bílé maso bez krve a krvavé vnitřnosti. Dá se říci, že leklá ryba má lepší maso než špatně zabitá a nevykrvená. Když totiž zároveň se zabitím rybě nepustíme krev, zůstane krev v mase a to je tak méně kvalitní.

Co tedy s leklou rybou která nám ráno leží ve vaně? Nemusíme rybu hned oškrábat. Stačí rychle vykuchat, opláchnout a vnitřnosti (pokud je chceme použít) dát po odstranění žluče na misku. Ty lze zpracovat později, včetně oškrábání šupin z ryby. Zpracování leklé ryby není nic ponižujícího ani nebezpečného. Filé, zavináče nebo uzené ryby – to vše jsou leklé ryby, které se v tunách vysypou na hromadu, kde pozvolna leknou. Na kvalitu masa to opravdu nemá žádný vliv. Tam by se jednotlivé zabíjení a vykrvení ani nestačilo stihnout. To jenom u nás, když kapr lekne, tak se vyhodí

Zdroj: Facebook Naše voda

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka