V loňském roce přibylo v ČR celkem 58 nových minipivovarů

4. ledna 2017 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

minipivovar-u-medvidku-img_9422

Zatímco v roce 2015 přibývaly v Česku minipivovary tempem necelý jeden subjekt za týden, loni se toto tempo ještě zvýšilo. Na základě údajů Českomoravského svazu minipivovarů o tom informoval server lidovky.cz.

Podle uvedených údajů přibylo loni v ČR 58 minipivovarů, o tři víc než než předloni. Koncem loňského roku tak v naší zemi fungovalo 340 minipivovarů. Od začátku devadesátých let, kdy u nás vznikly první (s výjimkou po staletí fungujícího pivovaru U Fleků v Praze) ukončilo činnost 36 minipivovarů. A čtyři naopak rostly tak rychle, že překročily hranici 10 tisíc ročně uvařených hektolitrů a dostaly se do kategorie průmyslových. „Nové rychle přibývají, ale současně i některé krachují. Je vidět, že náš obor už není doménou jen nadšenců, ale stal se z něj úplně normální byznys jako v každém jiném odvětví,“ říká šéf svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Z těch nejnovějších, které zahájily provoz v posledních měsících, je například pivovar Moucha (v areálu bývalého pivovaru Braník) nebo pražský pivovar U Supa, na Plzeňsku pak pivovar v Radobyčicích nebo Beer Factory přímo v centru krajského města.Dále také letos vznikl  Zámecký pivovar a palírna v Blatné v jižních Čechách, Pivovar Cestář v Ostružné na Olomoucku nebo Zlosin z Velkých Losin nebo kromě dalších Černý Medvěd v Jablonném nad Orlicí.

Před válkou fungovala u nás zhruba tisícovka pivovarů a k tomuto číslu podle Šuráně jejich počet v budoucnu možná znovu doroste. Jen malá část – aktuálně 48 – jich připadá na průmyslové pivovary menších regionálních vlastníků i velké v majetku nadnárodních koncernů. Minipivovary si přitom mezi sebou ani vůči velkým hráčům prakticky vůbec nekonkurují. A to ani v městech, kde jich vzniká nejvíc. Třeba taková Praha jich už má přes 30 a další se chystají. Ani přes rychle rostoucí počet nemají zásadní vliv na roční pivovarnickou produkci v Česku – minipivovary tvoří kolem 1,5 procenta z celkem 20 milionů hektolitrů u nás uvařeného objemu všech piv.

Zdroj: www.lidovky.cz, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

 

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Statistiky a kauzy