Lidé konzumují málo ryb, chybí osvěta i inovace

4. září 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Rybářství a rybníkářství

štika IMG_0090

Ačkoliv spotřebitelé v ČR vědí obecně o zdravotních pozitivech z konzumace sladkovodních ryb, přesto jich kupují málo. V rozhovoru pro portál Naše voda to dnes konstatoval vrchní ředitel sekce vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavel Punčochář.

Ten také shrnul základní závěry diskusí v rámci probíhajícího Světového sympozia AQUA 2012 v pražském Kongresovém centru, které se zabývá chovem vodních organismů, vzděláním a vědou v oboru rybářství. Jeho součástí byl přitom i kulatý stůl organizovaný ministerstvem zemědělství.

Za prioritní podle Punčocháře považují účastníci diskusí zejména zvýšit osvětu spotřebitele, rozšířit nabídku druhů prodávaných ryb a také nabídnout spotřebiteli nové druhy potravin z těchto ryb. Důležité je také zvýšit konkurenceschopnost rybářské produkce prostřednictvím nových technologií.

Podle účastníků kulatého stolu by bylo mimo jiné žádoucí nabízet spotřebitelům lokální, místní produkty z ryb, a také rozšířit o produkty z ryb nabídku podniků veřejného stravování. Rybářské podniky by také měly produkovat více násad pro potřeby sportovního rybolovu.

Spotřebitele přitom od konzumace ryb odrazuje jednak jejich cena, jednak skutečnost, že ryby mají příliš kostí. Tomu lze ale čelit filetováním ryb a zároveň dalším využitím rybího odpadu, který činí po filetování více než 50 procent hmotnosti ryb. To údajně tuzemští zpracovatelé ryb umí, reálně ale na tuzemském trhu filety z jiných ryb, než z kapra, prakticky nejsou, a v nabídce obchodních sítí chybí i další produkty z ryb, jako jsou různé druhy rybích uzenin či vnitřnosti.

Petr Havel

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Rybářství a rybníkářství