Letošní Velikonoce opět ozvláštní zelené pivo

19. dubna 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

Šestým rokem v pořadí se bude na zelený čtvrtek v ČR prodívat specielní třináctistupňové pivo známé jako „Zelené pivo“. Informovala o tom dnes manažerka komunikace společnosti Heineken Ludmila Čechová.

Ve čtvrtek 21. dubna se podle Čechové na jediný den roztočí po celé ČR pípy s tímto speciálním pivem. „Díky své chuti a barvě je Zelené opravdu unikátním pivem. Jsme rádi, že všem tak chutná. Také proto jsme Zeleného letos vyrobili opět více než vloni: rekordních 5300 hektolitrů, které se rovným dílem rozdělí mezi Moravu a Čechy,“ konstatuje manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno Tomáš Pluháček. Zelené pivo se ve starobrněnském pivovaru vařilo koncem února, do sudů se stáčelo počátkem minulého týdne.

Fenomén Zelené pivo se zrodil v Brně. Poprvé je v roce 2006 navařil tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Už tři roky poté Zelené překročilo hranice moravského regionu a začalo se čepovat i v Čechách. Inspiraci na vznik zeleného speciálu si Petr Hauskrecht přivezl z cesty po jižní Evropě. Jeho záliba v experimentech dala vzniknout originálnímu Zelenému pivu, jehož receptura je přísně střeženým tajemstvím.

Volba barvy speciálního třináctistupňového piva vychází z typického jarního symbolu – zelené, která představuje probouzení přírody po zimě. Jak dokumentují historické prameny, zelené pivo při oslavách příchodu jara vařili i naši předkové v dávných časech. Součástí svátku bývalo pití rituálního lektvaru, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Požití takového nápoje prý probouzelo vnitřní životodárnou energii a odhánělo nemoci.

Dnešní Zelené pivo vzniká spojením pramenité vody a ječného sladu vyrobeného z moravského ječmene a žateckého chmele. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty, čímž získává plnou chuť a příjemnou hořkost. Sílu Zelenému pivu dodává osmidenní spodní kvašení s využitím pivovarských kvasnic z vlastního kmene. Dlouhým zráním při teplotě 1ºC pak pivo získává svůj typický buket a říz. Za svou charakteristickou barvu Zelené pivo vděčí bylinnému extraktu.

Letos se bude Zelené pivo prodávat v 5000 restauračních zařízeních po celé ČR. Do restaurací putuje v padesáti i menších třicetilitrových sudech také proto, aby je mohly nabízet i menší hospůdky. Majitelé či provozovatelé svá restaurační zařízení označí nálepkou, na stoly postaví stojánky, budou mít k dispozici i plakáty a plakety na pípy. Hosté tak snadno poznají, kde se Zelené točí. Seznam všech restaurací, kde se bude Zelené pivo čepovat, najdou všichni zájemci také na webových stránkách www.zelenepivo.cz

Zdroj: Heineken ČR, a.s.

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách