Ledové víno letos nebude. Hrozny ničilo vlhko a plísně

31. prosince 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Co bychom měli vědět o vodě

víno nalévání - IMG_5270

Zatímco po stránce kvantity vinaři jásat nemohou, co do kvality mohou být spokojení. Připomíná to Třebíčský deník s tím, že úroda ze dvou třetin ploch shnila.

Z nedostatku hroznů, a tedy i nápojů z nich, nemohou být nadšení ani milovníci vína. Více úsilí než jindy tak budou muset vynaložit organizátoři tradiční ochutnávky jihomoravských vín. V roce 2015 by se měla oblíbená akce uskutečnit již po devatenácté. Již daný termín 21. březen však podle Karla Špačka organizátoři dodrží. „Bude větší problém sehnat dostatečný počet vzorků, ochutnávka ale bude určitě,“ ubezpečil. Révové keře i přes ještě nedávné nadprůměrně zimní teploty již dávno spí. Probouzet by se mohly začít už za necelý měsíc. Mráz, který v tomto týdnu postihl i Třebíčsko, by révu poškodit neměl. „Je to chytrá rostlina a na nástup zimy je připravena,“ podotkl vinař. Právě mráz by přitom mohl vinařům pomoci.„Při teplotách pod mínus patnácti stupni Celsia jsou zárodky houbových chorob ničeny. Nebude­-li mrznout a někdo neuklidí vinici, musí se na jaře připravit na jejich rychlý nástup,“ tvrdí vinaři.

Ledové víno Vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách – 7 °C nebo nižších. Jedná se o takzvané víno s přívlastkem, které má charakteristické aroma, nižší obsah alkoholu (8­9 %) a vysoký zbytkový podíl cukru. Nejznámějšími výrobci jsou Kanada, Švýcarsko, Německo, Rakousko a Slovinsko.

Zdroj: Třebíčský deník, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Statistiky a kauzy