Lednové teplo ohrožuje na Břeclavsku úrodu, ryby i zvěř

22. ledna 2014 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

výlov malé ryby - IMG_8770

Podle ředitele okresní agrární komory Břeclav Ladislava Sečkáře ohrožuje teplá zima úrodu zemědělských plodin i produkci ryb. Připomíná to deník.cz s tím, že zemědělci se nejvíce bojí prudkého poklesu teplot, který by pro budoucí úrodu znamenal katastrofu.

„Prakticky veškeré plodiny venku ožívají. Platí to zejména pro ozimé obiloviny, řepky, vinohrady nebo sady. Pokud by náhle přišel silnější mráz, všechno, co je narašené, zmrzne,“ nastínil Sečkář černý scénář. Teplá zima je podle něj příznivá pro lidi, ale ne pro rostliny. Ochlazení by si proto přál, ale postupné. „Pokud škůdci nezmrznou, hrozí pohroma. Ochránit úrodu bude mimořádně náročné,“ předpovídá zkušený zemědělec. Obavy má také ze suchého roku. „Není zimní vláha a nikdo nám nezaručí, že to na jaře bude lepší. Kdyby napadl sníh a napršelo, bylo by to skvělé. Počasí ale neporučíme,“ krčil Sečkář rameny.

Z nebývale teplé zimy jsou nervózní také rybníkáři. Bojí se ztrát na rybích obsádkách i úbytku hmotnosti ryb. „Velmi netypický průběh počasí se nás dotýká dost negativně. Ryba v rybnících je aktivní, což není dobře. Na hladině chybí led, na ryby útočí kormoráni. Obsádka je tedy neustále rušená a stresovaná, což vede k větším energetickým ztrátám,“ sdělil ředitel rybníkářství Pohořelice Roman Osička.

Výsledkem může být podle Osičkových slov i úhyn. „Velké úhyny ryb jsme zatím nezaznamenali, ale drobnější už ano. Zvláště v důsledku velkých náletů kormoránů, ke kterým se často přidávají i volavky či rackové,“ popisoval šéf rybníkářů. Jak pokračoval, nezvykle teplá zima může mít na hospodaření rybníkářství významný dopad. Zejména tím, v jakých počtech a zdravotním stavu budou Pohořeličtí na jaře lovit násadové ryby. „Zima je pro rybu velmi důležité období. Potřebuje klid a nevyčerpávat se, k čemuž současné počasí zrovna nepřispívá. Teplo může způsobit nemalé ztráty,“ ví Osička. Současně se bojí, aby mrazy nepřišly třeba až v květnu, což by mohlo být pro oslabené ryby osudné.

Zdroj: www.denik.cz, ilustrační foto naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Voda a naše peněženka