Křehčené maso může obsahovat až 40 procent vody

Aktualizováno 16. března 2011 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách , Voda a naše peněženka

Kureci_barbecue

Obvykle o něco lépe chutná, ale obsahuje někdy až neuvěřitelné množství vody. Řeč je o křehčeném mase, technologii používanou zejména u drůbeže. Letošní test MF Dnes přitom odhalil, že v kuřecím mase může být až 39 procent vody – a prodejce nebo výrobce neporušil žádný zákon.

Pokud totiž označí vodou impregnovaný výrobek jako polotovar, je vše z hlediska zákona v pořádku. Principem křehčení je vpravování vody do masa s cílem zvýraznit jeho chuť. V roztoku vody je totiž rozpuštěna sůl, případně jiné přídatné látky dodávající masu lepší barvu a právě chuť.

Podle mluvčího Státní veterinární správy ČR (SVS) Josefa Dubna se při výrobě potravin, v tomto případě živočišného původu, smějí používat jen takové přídatné látky, které jsou zdravotně nezávadné. „A přidávají se takové, které mají za cíl učinit výrobek chutnějším, křehčím, ale i lépe prodatelným. Proto se také přistupuje k přidávání některých látek vážících vodu, popřípadě k takové technologii, kdy se svalová vlákna narušují tak (mechanicky), aby výrobek přijal více vody. O takovýchto technologiích a přídavcích by měl být zákazník informován na etiketě. Může se stát, že
terminologii nerozumí, pak má právo se zeptat a prodejce povinnost vysvětlit. To se týká i použitých barviv. Lze doporučit, že pokud je něco označeno nesrozumitelně a možná i trochu pro zákazníka zavádějícím způsobem, je to signál, ze kterého lze usoudit, že výrobce v souladu se zákonem sice informace sděluje, ale není to nic, čím by se chtěl chlubit,“ podotýká mluvčí.

Zdroj: www.nase-voda.cz

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka