Konzumace piva je prý lepší než pití vína

8. února 2012 | Rubrika: Nápoje a voda v potravinách

100_1552 pivo

Podle britského lékaře George Philliskirka je  mírná konzumace piva zdravější než konzumace vína. Informoval o tom portál novinky.cz s tím, že pivo bsahuje celou řadu vitamínů a vlákninu.

Podle lékaře navíc pivo nemůže ani za za růst břicha. „Je to nesmysl. Pokud konzumujete maximálně jedno až dvě denně, břicho vám z piva narůst nemůže,“ tvrdí podle portálu lékař. Podle něj toti žrůst pivního břicha souvisí především s životním stylem pivařů, kteří konzumují piva nadměrné množství. Tito jedinci milují také tučná a nezdravá jídla a vyhýbají se pohybu.

Podle Philliskirka je pivo také skvělým nápojem po sportování, neboť jeden půllitr dokáže rychleji rehydratovat organismus a vrátit mu ztracené soli, draslík a cukr než čistá voda. Ovšem nesmí ho sportovec vypít více než půl litru.

Pivo je také zdrojem vitamínu B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (pyroxidin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin). Navíc to není nápoj, obsahující jen prázdnou energii, ale je v něm také řada živin. Vyjma draslíku také křemík, který je důležitý pro pevnost kůže, vlasů a kostí. Pivo navíc obsahuje rozpustnou vlákninu, v půllitru je jí až třicet procent denní dávky.

Tyto skutečnosti potvrzují výsledky celé řady výzkumů, které byly v souvislosti s konzumací piva v minulosti provedeny. Výzkumy například prokázaly přínos piva ke zvýšení hladiny „hodného cholesterolu“ (HDL) v těle, který paralyzuje „zlý cholesterol“ (LDL). Pivo tak proto významné antisklerotické účinky, představuje ale také prevenci proti ateroskleróze. Tím se snižuje výskyt ischemické choroby srdeční a úmrtnost na akutní infarkt myokardu a cévní mozkové příhody. Mírná konzumace piva vede k poklesu krevního tlaku v důsledku rozšíření cév a změn ve vodním a minerálovém hospodářství. Po požití piva se snižuje hladina krevního cukru, což společně s lepším využitím inzulinu příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků. Pivo neobsahuje cholesterol ani jiné tuky a je kaloricky chudší než například jablečná šťáva, mléko nebo kolové nápoje. Pivo působí proti stresu a jeho konzumace podporuje trávení, takže je vhodné při onemocnění zažívacího traktu. Svými vlastnostmi – močopudností a zvýšeným vylučováním žluče působí také proti vzniku žlučových a močových kamenů. Kromě toho zpomaluje pití piva proces osteoporózy (řídnutí kostí). Z řady prvků, které pivo obsahuje, jsou v souladu s názorem George Philliskirka důležité především zmiňované vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová. Ta je nezbytná zejména pro ženy v produkčním věku, které mohou otěhotnět. Nedostatek této kyseliny totiž prokazatelně způsobuje vyšší riziko (až o 50 procent) vývojových poruch u novorozenců, jako jsou rozštěpy páteře a patra. Proto by měly ženy konzumovat v rámci výživy kyselinu listovou, přičemž jejím přirozeným zdrojem je mimo jiné i pivo. Z pivovarských kvasnic přechází do piva také vzácný chróm, kterého je v běžné stravě stále větší nedostatek. Stopové množství tohoto prvku podporuje aktivitu hormonu inzulínu regulujícího hladinu cukru v krvi. Je-li chrómu nedostatek, hladina cukru může být rozkolísaná, což vede k pocitům neodolatelných chutí, zejména na sladké. Důsledkem potom bývá nadváha, s níž nezatočí žádná dieta tak spolehlivě jako obohacování stravy chrómem, tedy i konzumací piva.

Naše voda a

http://www.novinky.cz/zena/zdravi/258320-pivo-denne-ochrani-pred-radou-chorob-a-pritom-neovlivnuje-rust-bricha.html

Související rubriky: Nápoje a voda v potravinách