Konvice na filtrování vody její kvalitu nezlepšují

8. dubna 2012 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podle italského ministerstva zdravotnictví nejsou reklamní sdělení o vyšší kvalitě vody z konvic na filtrování vody vědecky doložitelná. Upozornil na to deník Právo.

Italům dává nepřímo za pravdu i Státní zdravotní ústav (SZÚ), který poukázal v minulosti na skutečnost, že s nežádoucími látkami mohou být v konvicích z vody odstraněny i látky žádoucí, a navíc se mohou do vody dostat jiné nežádoucí látky, jako jsou chloridy nebo sírany. Podle italských expertů mají konvice jediný účel – modifikovat organolektické vlastnosti (tedy chuť, vůni, barvu). Nevhodným zacházením s konvicemi se ale může stát, že voda z nich ztratí vlastnosti klasické pitné vody, například pH. Řada konvic totiž mimo jiné není vyrobena z materiálů vhodných pro potravinářské použití.

Naše voda, Právo

 

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Voda a naše peněženka, Vodovody a kanalizace