Kontroly kaprů odhalily přestupky u tří procent prodejců

Aktualizováno 23. ledna 2015 | Rubrika: Co bychom měli vědět o vodě , Nápoje a voda v potravinách

kapr - prodej - IMG_9772

Veterinární inspektoři zjistili v závěru loňského roku při kontrolách předvánočního prodeje kaprů přestupky u tří procent z téměř 700 kontrolovaných prodejců, podobně jako před rokem. Pro ČTK to uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Pejchal.

Šlo podle něj především o administrativní prohřešky. Celková výše navrhovaných pokut činí k dnešnímu dni 94.000 Kč, může se však ještě změnit. Porušení povinností zjistili kontroloři u 24 z celkem 697 kontrolovaných prodejních míst. Nejvíce kontrol se vzhledem k velikosti kraje a počtu registrovaných prodejců uskutečnilo ve Středočeském kraji. Druhým nejkontrolovanějším regionem byl Jihočeský kraj. Bylo tomu tak proto, že z tohoto tradičního rybníkářského regionu pochází značná část prodávaných kaprů.

„Během vlastních kontrol bylo nejčastějším pochybením neoznámení místa a času prodeje,“ řekl Pejchal. Každý prodejce má totiž povinnost oznámit příslušné krajské veterinární správě místo a předpokládané trvání prodeje minimálně týden dopředu. „Mezi další pochybení týkající se prodejních míst lze uvést nedostatky ohledně čištění a sanitace prodejního pultu a dále problémy týkající se nakládání s vedlejšími produkty živočišného původu,“ dodal mluvčí.

Pokud jde o prodávané ryby, byla nejčastějším prohřeškem chybějící dokumentace o jejich původu. „V případě prodeje Třeboňského kapra pak někteří prodejci nebyli schopni doložit certifikát o jeho původu,“ podotkl Pejchal. Tradiční produkt jihočeského rybníkářství užívá evropskou známku Chráněné zeměpisné označení od roku 2007. Prodejci, kteří chtějí takto prodávané ryby označovat, musí doložit původ zboží.

Zdroj: ČTK, foto Naše voda – Nina Havlová

Související rubriky: Co bychom měli vědět o vodě, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Rybářství a rybníkářství, Statistiky a kauzy, Voda a naše peněženka