Kontrola šumivých vín zjistila 18 závad u 11 nevyhovujících výrobků

Aktualizováno 20. prosince 2013 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

VÚPS 4 - Analytická laboratoř_2

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při kontrole zahraničních šumivých vín nabízených v maloobchodních prodejnách v ČR zjistila 11 výrobků, které nevyhověly zákonným požadavkům. Informoval o tom dnes mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Ve 14 prodejnách inspekce odebrala pro rozbor v laboratořích SZPI celkem 22 vzorků, u kterých provedla dohromady 248 analýz a hodnocení. Inspekce cílila odběr vzorků do předvánočního období, kdy kulminuje zájem spotřebitelů o tento sortiment.

U 11 nevyhovujících vzorků zjistila SZPI celkem 18 porušení právních předpisů.  U tří vzorků hodnocení prokázalo nedodržení požadavků na jakost – šumivá vína vykazovala nepřirozený zápach a chuť, což bylo ve dvou případech způsobeno silnou oxidázou a jeden výrobek zapáchal po mléčném kvašení, protože zde docházelo k nežádoucím biologickým procesům. U dvou výrobků analýza SZPI prokázala nadlimitní výskyt kyseliny citronové, přičemž jeden z těchto vzorků překročil i daný limit pro koncentraci cukru. Vyšší než povolený tlak v lahvi naměřila inspekce u tří vzorků. Celkem pět vzorků výrobci označili na etiketě chybně nebo nedostatečně – jde o nevyznačení povinného údaje o provenienci, neuvedení údaje o obsahu cukru a tři výrobci označili šumivé víno nepovoleným přívlastkem „přírodní“.

Při kontrole SZPI zakázala uvádět do oběhu pět šarží nevyhovujících šumivých vín a uložila provozovatelům jedenáct opatření. S povinnými osobami inspekce zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zdroj: SZPI, ilustrační foto Naše voda

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony, Voda a naše peněženka