Kompromis v budoucím označování piv: pojem ležák bude zachován

26. ledna 2016 | Rubrika: Čistota vody a rekreace , Nápoje a voda v potravinách

výroba pivo

Označení „ležák“ (jako typ piva) zůstane i v budoucnosti pro kategorii 110 a 120, svrchně kvašené pivo se pak bude označovat jako „plné pivo“. Jako o kompromisu mezi ministerstvem zemědělství a Českomoravským svazem minipivovarů (ČMSM) o tom dnes informoval prezident ČMSM Jan Šuráň.

„S kompromisem jsem prozatím spokojeni, je zde ovšem velký prostor pro novelizaci a mám signály, že se situace bude znovu řešit. Momentálně nám jde především o nápravu tohoto nešťastného stavu, který u lidí ze zahraničí vzbuzuje přinejmenším úsměvy. To co nyní vznikne, nepostihne ale zcela trendy trhu a situace se bude dále vyvíjet. Nejedná se přitom jenom o mipivovary, i mnoho velkých pivovarů vaří piva typu ALE, stout …,“ uvedl Šuráň.

Názvem „plné pivo“ přebíráme německou terminologii, podle Šuráně se ale bude tento název používat pouze v popisu piva, zatímco na předních etiketách budou specifikovány pivní styly. Nyní je především důležité vyjasnit si, co je to vlastně ležák. V současné době pod toto označení spadá i svrchně kvašené pivo a piva pšeničná. Ležák je ale druh piva, který je kvašen spodně, při nízkých teplotách a po procesu kvašení měsíc a déle leží. Ležák by tedy neměl být degradován na označení koncentrace, ale definován jako pivní styl.

Ležáky z minipivovarů budou moci zájemci podle Šuráně ochutnat například příští měsíc v Brně, kde proběhne ve dnech 17. – 20. února v rámci veletrhu Salima 2016 poprvé také festival minipivovarů. Půjde tak o první profesionální pivní festival v ČR, který se uskuteční pod střechou. „V Brně se ještě nikdy nekonala takto koncentrovaná pivovarská akce, která nabídne více než 100 druhů piva a je zde velký potenciál růstu a vytvoření tradice. Pro návštěvníky je připraveno zázemí, profesionální oplachování skleniček, obsluha a degustační občerstvení,“ říká k prvnímu ročníku festivalu minipivovarů v Brně Dušan Pelikán, manažer mezinárodního potravinářského festivalu Salima.

Nejlepší piva z minipivovarů pak budou 19. března hodnocena na již desátém ročníku „Jarní ceny českých sládků“ na Zvíkově, což je největší degustační soutěž piv z minipivovarů ve střední Evropě. „Posledního ročníku se zúčastnilo 400 piv z 93 minipivovarů, které soutěžily v 15 kategoriích. V letošním roce počítáme s až 500 vzorky,“ předpokládá Šuráň. Před Jarní cenou českých sládků proběhne již tradičně valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, a jelikož boom minipivovarů stále sílí, dosáhne počet členů čísla 120. „Boom minipivovarů je typický pro celý svět, Česká republika není výjimka. Kdo se tomu chce bránit, brání se povodni. Tohle nejde zastavit a já odhaduji, že za pár let dosáhne počet minipivovarů čísla 1200,“ věří Šuráň.

Českomoravský svaz minipivovarů byl založen 16. dubna 2011, a to 32 minipivovary, jako reakce na neustále rostoucí počet restauračních a produkčních minipivovarů. V současné době má 94 činných a 10 přispívajících členů. Českomoravský svaz minipivovarů slouží jako profesní organizace, která poskytuje poradenství, vzdělávací servis, školení a v neposlední řadě informační servis o vhodných zdrojích a surovinách pro výrobu piva.

Naše voda, ilustrační foto Naše voda – Nina Havlová (výroba piva v minipivovaru)

Související rubriky: Čistota vody a rekreace, Nápoje a voda v potravinách, Podnikání s vodou a zákony